Fotografija je simbolična. Foto: AP
Fotografija je simbolična. Foto: AP

Thevamanogari Manivel iz Melbourna je pred kakšnim letom verjetno kar debelo pogledala, ko je na svojem bančnem računu namesto 100 dolarjev izplačila s platforme Crypto.com opazila precej višji znesek, 10,5 milijona ameriških dolarjev.

Verjetno bi ravnala drugače, kot je, če bi platforma napako opazila takoj. A ker je denar kar ostajal na računu, ga je preprosto – porabila. Kupila je nepremičnino v Melbournu, preostali denar pa prenakazala na več različnih računov, poroča Guardian.

Po sedmih mesecih, decembra lani, so pri platformi odkrili svojo napako: namesto zneska (torej, 100 dolarjev) so v okence vnesli številko uporabničinega računa in ji tako pomotoma nakazali precej več, kot je želela oz. kot je na svojem računu dejansko imela.

A ko so skušali z Thevamanogari Manivel stopiti v stik in jo prositi, naj izplačani denar nakaže nazaj, se je zapletlo – Manivel se namreč ni odzivala na njihove prošnje, zato so februarja sprožili postopek izterjave na sodišču. To je najprej zamrznilo Avstralkin osebni bančni račun, ko se je izkazalo, da je denar medtem "odpotoval" naprej, pa še druge račune, kamor je denar nakazovala..

Ugotovili so tudi, da je Manivel v vmesnem času za 1,35 milijona kupila nepremičnino v Melbournu, zato je bila izdana odredba o zasegu nepremičnine, a se je znova zapletlo, saj je Avstralka lastništvo hiše prenesla na svojo sestro Thilagavathy Gangadory, ki živi v Maleziji. Tudi ona se na pozive odvetnikov in sodišča ni odzvala, edina komunikacija, ki so jo pristojni uspeli izslediti, je bilo elektronsko sporočilo, ki ga je Gangadory poslala odvetniku svoje sestre Manivel s kratko vsebino: "Dobila, hvala."

Zato je sodišče v prelimirni sodbi odločilo, da se nepremičnina proda, platforma Crypto.com pa bo poleg iztrženega zneska dobila še zamudne obresti v višini dobrih 27 tisočakov, še navaja britanski časopis.