Tomasen med nenavadnim
Tomasen med nenavadnim "ritualom". Foto: Reuters

Železni mož v središču Havane prime za kladivo, s katerim se začne udarjati po zapestjih, komolcih in podlakteh. Na videz brutalno samopoškodovanje vedno pritegne množico mimoidočih, vendar jo železni mož vselej odnese brez skrivljenega lasu.

Lino Tomasen je nekoč želel postati boksar, novi Mike Tyson, pretepanje s kladivom pa je bilo takrat del njegove rutine treninga. Vztrajnost in talent sta ga z rodne Kube odpeljala v Mehiko, kjer se je preizkusil v profesionalnem boksu.

"Imel sem 27 dvobojev, ki sem jih zmagal z nokavtom, a sem se upokojil, ker sem v zadnjem od njih zlomil lobanjo nasprotniku in je na mestu umrl," je Tomasen v intervjuju za Reuters obudil spomin na tragični dogodek, po katerem je končal profesionalno kariero.

Skrb za telesno pripravljenost. Foto: Reuters
Skrb za telesno pripravljenost. Foto: Reuters

"Ves denar, ki sem ga zaslužil v bojih, sem dal njegovi družini," je dejal in ocenil, da gre za več kot 100.000 dolarjev, kar je za večino prebivalcev Kube ogromno denarja. "Prisegel sem si, da se ne bom nikoli več boril," je dodal.

"Želim si, da bi se me spominjali kot nekoga, ki je premikal meje mogočega"

Lino Tomasen se zdaj preživlja s prirejanjem šovov na ulicah Havane in kubanskih plažah, pri čemer zbira denar od mimoidočih. Kljub koncu profesionalizma še zmeraj vestno trenira, kar mu tudi omogoča izvajati nenavadne trike, kot so pretepanje sebe s kladivom, delanje sklec z odraslim moškim na hrbtu ali razbijanje kokosa z golimi rokami.

Železni mož ne obžaluje zapravljene kariere v boksu in je zadovoljen s tem, da je lahko navdih za tiste, ki se trudijo premagati ovire. "Želim si, da bi se me spominjali kot nekoga, ki je premikal meje mogočega," je sklenil.