"Upokojenka" je sicer prejemala najnižjo državno pokojnino.

Z digitalizacijo in uporabo računalniških sistemov za spremljanje podatkov državljanov zadnja leta odkrivajo precej napak in anomalij, ki so bile v času papirne administracije skoraj neopazne. Takšna napaka oziroma prevara trenutno razburja hrvaško javnost, saj je neka gospa pokojnino dobivala kljub neopravljeni delovni dobi.

Gospa je namreč leta 1995 ob dopolnjenem 60. letu starosti vložila prošnjo za pridobitev starostne pokojnine. Prošnji je priložila lažno potrdilo, na podlagi katerega naj bi 32 let delala v Bosni in Hercegovini.

Veteranske pokojnine državo stanejo dobrih 850 milijonov evrov letno. Foto: BoBo
Veteranske pokojnine državo stanejo dobrih 850 milijonov evrov letno. Foto: BoBo

Hrvaške oblasti potrdila očitno niso dovolj dobro preverile in so ji prošnjo odobrile. Tako je dobrih 17 let, do odkritja prevare, gospa prejemala 1400 kun oziroma 186 evrov mesečno. Skupno je tako prejela približno 300.000 kun oz slabih 40 tisoč evrov. Sodišče jo je zdaj spoznalo za krivo prevare in ji poleg enoletne zaporne kazni naložilo še plačilo skoraj 55 tisoč evrov kazni, ki vključuje obresti pridobljenega premoženja.

Hrvaška javnost pa se ob tem primeru predvsem sprašuje, kako je mogoče, da se kaj takšnega zgodi, in koliko podobnih primerov še obstaja v državi, ki ostajajo neodkriti. Hrvaške pokojnine so med najnižjimi v EU-ju, kljub temu pa se izdatki države za pokojnine še vedno vztrajno večajo. Razlog za to je dolgoletna politika predčasnega upokojevanja. Dodatno breme za hrvaško pokojninsko blagajno pa so veteranske pokojnine, ki presegajo celo državne izdatke za obrambo.