V višino meri kar 2,51 metra. Foto: Reuters
V višino meri kar 2,51 metra. Foto: Reuters
Sultan Kosen
Turek nosi čevlje številka 60. Foto: EPA

Velikan, ki se je pred tremi leti udeležil dnevov rekordov Vienna Recordia na Dunaju, je bil takrat še samski, izrazil pa je željo po ljubezni. Zelo si je želel dekleta, ki bi ga sprejela, dodal pa je, da želi, da bi ta bila nekoliko višje postave.

Tri leta pozneje je slika drugačna ... Turek se je do ušes zaljubil v Sirko po imenu Merve Dibo, ki pa je od njega občutneje manjša - v višino meri "le" 1,75 metra. Zaljubljenca sta se poročila v nedeljo v rodni vasi ženina, v Mardinu na jugovzhodu Turčije.

"Zadovoljen sem, da sem končno našel nekoga, ki me sprejema in ki me ima rad," je srečni novoporočenec dejal pripadnikom sedme sile.

Rasti je prenehal šele leta 2012
Turek, ki se je leta 2011 vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot najvišji človek na svetu, je tako zrasel zaradi tumorja, ki je vplival na delovanje njegove hipofize. Leta 2010 so ga v bolnišnici v Virginiji v ZDA operirali in mu predpisali zdravila, s katerimi nadzoruje raven rastnega hormona. Leta 2012 so zdravniki sporočili, da je ozdravljen, saj je prenehal rasti.

Zaradi svoje višine si mora pri hoji pomagati z berglami, saj njegovi sklepi zaradi hitre rasti niso dovolj trdni.

Turek z nekaj rekordi
"Ni pomembno, kam grem, povsod sem velika atrakcija. Ves svet me pozna in s tem tudi mojo domovino," je dejal Sultan Kösen v preteklosti, dodal pa je, da je s svojo telesno višino po večini zadovoljen: "Sam se ne vidim kot medijska zvezda, ampak kot prvak, ker sem največji!"

Sultan ima po Guinnessovi knjigi rekordov še največje dlani, ki merijo v dolžino 27,5 cm, in največja stopala na svetu, ki so dolga kar 36,5 cm. Turek nosi čevlje številka 60.