Posledice pojedin so hitro tu, znebiti pa se jih je težko. Foto: EPA
Posledice pojedin so hitro tu, znebiti pa se jih je težko. Foto: EPA
Šarpeji glede gibanja niso zelo zahtevni - vsak dan naj bi naredili deset do dvanajst tisoč korakov. Foto: EPA

Rezultati raziskave, ki so jo naredili britanski veterinarji, so zgovorni. Vsak tretji kosmatinec je predebel, kar 38 odstotkov vseh ljubljenčkov pa se je zredilo med prazničnimi dnevi.

Kljub temu se zdi, da skrbniki niso zaskrbljeni. Le majhen odstotek skrbnikov namreč namerava načrtno poskrbeti, da bodo štirinožci izgubili odvečne kilograme.

Veterinarji opozarjajo, da je debelost lahko vzrok številnih kroničnih bolezni, za katerimi zbolijo ne le ljudje, ampak tudi psi in mačke (diabetes, artritis in težave s srcem). Lastnike so pozvali, naj bodo pri ljubljencih pozorni na viseče trebuhe, maščobne blazinice, ki so lepo vidne, če žival pogledamo od zgoraj, in nasprotovanje gibanju.

Je rešitev v "petometru"?
V Veliki Britaniji so pred kratkim predstavili tudi majhen pripomoček, ki so ga poimenovali "petometer" in je namenjen predvsem psom. Okrogla napravica, ki stane le nekaj funtov, s premerom nekaj centimetrov se pritrdi na pasjo ovratnico in vsak dan šteje, koliko korakov je naredil pes. Skrbniki tako vedno vedo, ali se je njihov kosmatinec dovolj gibal.

Pametna napravica meri tudi razdaljo, ki jo je prehodil ali pretekel kuža, in računa, koliko kalorij je pri tem porabil. Največ korakov, več kot 30.000, naj bi dnevno naredili npr. irski setri, za robustne buldoge pa je dovolj že pol manj korakov dnevno. Idealen pripomoček za boj s kilogrami torej, ki ga priporočajo tudi veterinarji in zavarovalnice za domače ljubljence.

Proizvajalec pa ni pozabil niti na tiste, ki jih skrbi videz njihovega ljubljenčka - petometri so na voljo v vseh najbolj modnih barvah.