Pat, ki je ime dobila po igralcu Patricku Stewartu, namreč v živalskem vrtu v San Diegu živi že vse od svoje skotitve, 14. julija 2013, oz. devet let, šest mesecev in 26 dni. Pacifiška žepna miška je na svet prišla v okviru programa vzreje teh miniaturnih mišk, ki je po mnenju strokovnjakov izjemno pomembna za ekosistem. Med drugim naokrog raznaša semena rastlin in tako skrbi za njihovo ohranjanje, poleg tega pa z ritjem po zemlji to rahlja in tako olajša oz. spodbuja rast rastlin.

Medtem ko je bilo teh glodavcev v prvi polovici 20. stoletja v ZDA na pretek, so jih nato skoraj iztrebili, tudi z uničevanjem njihovega naravnega okolja in urbanizacijo. Kar 20 let so strokovnjaki verjeli, da je žival izumrla, nato pa so leta 1994 presenečeni našli nekaj legel v okrožju Orange v zvezni državi Kalifornija. Populacijo mišk so v zadnjih letih tako ohranjali in povečevali načrtno – miške vzrejajo v živalskih vrtovih, nato pa jih izpustijo v naravo. Lani so tako vzredili 117 mladičev v 31 leglih, ki bodo svobodo divjine prvič občutili letošnjo pomlad, poroča AP.

Zadnja leta strokovnjaki opažajo, da se populacija pacifiških žepnih mišk v naravi spet povečuje, so ob tem sporočili iz živalskega vrta v San Diegu, kjer so Pata knjigi rekordov prijavili prav zato, da ljudi ozaveščajo o pomenu te živalske vrste za ekosistem oz. okolje.