Claudia Sheinbaum je bila za mehiško predsednico izvoljena junija letos. Foto: Reuters
Claudia Sheinbaum je bila za mehiško predsednico izvoljena junija letos. Foto: Reuters

V Madridu so odločitev mehiške vlade kritizirali kot nesprejemljivo. V Mehiki pa vztrajajo pri opravičilu zaradi škode, povzročene s španskim osvajanjem Amerik.

Mehika je na inavguracijo Claudie Sheinbaum, prve ženske na mestu predsednice te države, ki bo v torek, že julija povabila Sancheza, ne pa tudi španskega kralja.

A špansko zunanje ministrstvo je zdaj sporočilo, da na inavguracijo ne bodo poslali svojega predstavnika, saj na dogodek niso povabili kralja Filipa VI., kar da je nesprejemljivo.

Španski premier Pedro Sanchez je izrazil obžalovanje zaradi "nesprejemljive in nerazumljive" odločitve prihajajoče mehiške vlade in pojasnil, da želijo s tem izraziti protest.

"Španija in Mehika sta bratski državi – in zato se izključitev našega kralja zdi nesprejemljiva," je dejal novinarjem. "Ne pozabimo, da je bil ta kralj na prav vseh inavguracijah najprej kot princ in nato kot kralj. Zato ne moremo sprejeti njegove izključitve in zato smo sporočili mehiški vladi, da na inavguraciji ne bo nobenega španskega predstavnika.”

Španski kraljevi par, kralj Filip in kraljica Letizia. Foto: EPA
Španski kraljevi par, kralj Filip in kraljica Letizia. Foto: EPA

Sheinbaum je v izjavi v sredo pojasnila, da monarha niso povabili, ker se ni odzval na pismo trenutnega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja iz leta 2019, v katerem ga je pozval, naj se javno opraviči za špansko osvajanje Amerik.

Claudia Sheinbaum: "Potrebujemo spoštovanje"

Pismo je predsednik, ki je bil v svojem mandatu večkrat kritičen do Španije, poslal ob 200. obletnici neodvisnosti Mehike, v njem pa zahteval javno priznanje krivic, ki jih je povzročilo špansko osvajanje. Zunanje ministrstvo v Madridu je takrat zavrnilo zahtevo za opravičilo.

Sheinbaum je bila še kritična, da do srede niso dobili odgovora od kralja in ker je del pisma pricurljal v medije. Je pa zavrnila namige, da zaradi spora prekinjajo vezi s Španijo. "Seveda ne, ampak potrebujemo spoštovanje," je dejala.

Prepričana je, da bi odnosom koristila prenovljena zgodovinska perspektiva v skladu z razvojem obeh narodov.

Seznam povabljenih na inavguracijo je sicer že pred tem razburila del javnosti, na njem je med drugim tudi ruski predsednik Vladimir Putin.