Bi v mesecu nogometa zdržali brez hmeljnega napitka? Foto: EPA
Bi v mesecu nogometa zdržali brez hmeljnega napitka? Foto: EPA
Navijanje
Tipična podoba navijaškega lokala po porazu. Foto: EPA

64 tekem v 31 dneh, kar pomeni 96 ur nogometa - in to brez podaljškov ali streljanja enajstmetrovk. Čeprav si morda mnogi izmed vas že predstavljate, kako boste vse popoldneve preždeli na kavču, grizljali čips in srkali ohlajeno pivo, pomislite znova - in se spomnite tudi na svoje zdravje.

Med polčasom na kratek sprehod
Na tak način je britanska agencija za zdravo prehrano skušala potrkati na vest vseh tistih, ki bodo v prihodnjih dneh zaradi nogometa "prilepljeni" pred televizijski zaslon ali računalnik. Agencija je izdala celo vodič z nasveti, ki so ga poimenovali "Odločajte se za bolj zdrave izbire, medtem ko imate praznik nogometa." Eden izmed nasvetov: nogometni navijači naj se do lokala raje sprehodijo, kot pa izberejo avtomobil ali avtobus, in naj izrabijo premor med polčasoma za kratek sprehod, med katerim se nadihajo svežega zraka.

Vsem tistim, ki bodo vrata svojega doma odprli za prijatelje in priredili nogometno zabavo, so strokovnjaki za prehrano položili na srce, naj namesto škodljivih slanih prigrizkov postrežejo z jabolki in grozdjem, tisti, ki bodo lakoto potešili v lokalu s hitro prehrano, pa "naj nikar ne izberejo doner kebaba".

Izpustite pijačo ali dve
In še nasveti za obnašanje v lokalu: "Spremljanje tekme v priljubljenem lokalu je lahko velik užitek, a možnosti za izbiro hrane so tam omejene. Prigrizki, ki jih strežejo, imajo veliko količino soli in maščobe, zato se raje odločite za neslane arašide ali kaj podobnega. Svetujemo vam tudi, da med večernimi tekmami ne jeste, ampak si obrok privoščite pred njimi, preden odidete od doma." In še: "Ne bodite pod pritiskom, če družba okoli vas pije več alkohola kot vi. Bodite zmerni. Preskočite eno 'rundo' ali vmes spijte kaj brezalkoholnega, na primer mineralno vodo z limono."

"Svetujemo vam, da moški ne spijete več kot treh ali štirih steklenic na dan, ženske pa od dveh do treh. Ko vas prevzame tekma, se rado zgodi, da spijete več, kot vam ustreza. Ne pozabite tudi, da je alkoholne pijače mogoče dobiti v različnih velikostih, zato previdno."

"Hm, le koliko kalorij ima ta vrček?"
A ti dobronamerni nasveti so pri večini Britancev zbudili predvsem ... posmeh. Matthew Elliot, vodja združenja davkoplačevalcev, se je tako odzval: "Ljudje nimajo radi, da jim solijo pamet o tem, kaj naj jedo, pijejo ali počnejo med polčasom tekem svetovnega prvenstva. Prav nasprotno. Zadnja stvar, na katero bodo razvneti ljubitelji nogometa v prihajajočih dneh mislili, na primer ob odločilnem izvajanju enajstmetrovk, je to, koliko kalorij vsebuje vrček piva. Kažem rdeči karton tistemu sanjaču, ki si je omislil te čenče."