Knutu v tem trenutku zavida tudi odcveteli Michael Jackson. Medvedek se vsak dan pokaže le za dve uri, a pričaka ga na tisoče oboževalcev. Foto: EPA
Knutu v tem trenutku zavida tudi odcveteli Michael Jackson. Medvedek se vsak dan pokaže le za dve uri, a pričaka ga na tisoče oboževalcev. Foto: EPA
S knutelle, ki si jo je zamislila Moni, gleda mali Knut. Foto: You Knut
Pajkice a la Knut

Severni medvedek Knut, skoten 5. decembra lani v berlinskem živalskem vrtu, je morda največji internetni zvezdnik v tem trenutku, "njegova" spletna stran You Knut pa se "šibi pod kliki". Ponoreli niso le Nemci, ampak ves svet.

Stari strežniki niso vzdržali
Spletnih strani, posvečenih beli (za zdaj še) kepici, je sicer vsak dan več, a You Knut je nekaj posebnega. Magnus Schuerger, eden izmed tistih, ki so stran postavili, je povedal: "Imeli smo takšen naval klikov, da naši strežniki preprosto niso zdržali in morali smo jih zamenjati za močnejše."

Delnice živalskega vrta letijo v nebo
Knut, ki ga mama Tosca po rojstvu ni marala, postaja kultni medved, pišejo Nemci. Zvezdnik se sicer blagovoli pokazati le za dve uri dnevno - življenje v soju žarometov je naporno tudi zanj. Berlinski živalski vrt je Knuta prejšnji teden zaščitil kot blagovno znamko, delnice živalskega vrta pa strmo rastejo. Spletna stran You Knut, za zdaj le v nemščini, "knutoholike" razveseljuje z neverjetnimi stvarmi.

Tudi Beatli in karaoke
Knutovi oboževalci medvedku lahko pustijo sporočilo (pozdravčki in poljubčki prihajajo z vsega sveta in mali Knut je strl že veliko ženskih src), nekateri so objavili fotografije in filmčke svojega obiska berlinskega živalskega vrta, drugi pišejo bloge o Knutu, tretji doma izdelujejo kolaže iz medvedkovih fotografij ... vse pa je objavljeno na You Knutu. O kosmatincu se piše poezija, še bolj zabavne pa so pesmi, ki bodo v Nemčiji morda celo uspešnice. Naslovi so zgovorni: Ich bin der Knut und mir geht’s gut (Jaz sem Knut in gre mi dobro), Knut goes Electro, Hey, Knut (predelava pesmi Hey, Jude od Beatlov), Noch ‘n Knut-Song (Še ena pesem o Knutu), Hier kommt Knut (Prihaja Knut) ... Ne manjkajo pa niti karaoke in japonske različice.

Kako seksi so "šturmpantlni a la Knut"?
Pesmim delajo družbo filmčki o Knutu, mogoče najbolj zabavna pa je tista podstran You Knuta, ki "ponuja" izdelke, povezane z medvedkom, ki so si jih izmislili Knutovi oboževalci. Majice s Knutom, tudi takšne, na katere vam napišejo: "Xy ljubi Knuta", Knut kot božični okrasek, porcelanasti Knut, podaljšane gamaše oziroma "štrumpantlni" brez podplatov a la Knut (torej iz bele kosmate volne), kovanec Knut za 49 centov, bela kosmata "oblekica" za mobilnike, kreditna kartica z medvedkovo podobo, torbica knucci, namaz knutella in precej bolj kruti knutburger s Knutom namesto mesa je le nekaj domislic, ki so nastale s pomočjo računalniških trikov. Mali junak Knut je torej medvedji zvezdnik, kakšnega še ni bilo. Ko le ne bi nikoli odrasel, pa je želja, ki se je utrnila že marsikomu.

T. T.