Francoski buldogi kraljujejo. Foto: EPA
Francoski buldogi kraljujejo. Foto: EPA

Ameriška kinološka zveza je delila seznam najbolj priljubljenih pasem v Združenih državah Amerike za leto 2022. V zadnjem desetletju se je francoski buldog vztrajno vzpenjal po lestvici priljubljenosti. Potem ko je leta 2012 zasedel 14. mesto, se je leta 2021 uvrstil na drugo mesto. Lani je končno končal 31-letno vladavino labradorcev kot kraljev čistokrvnih pasem in tako postal najbolj priljubljena pasma čez lužo.

Vedno bolj so cenjeni. Foto: EPA
Vedno bolj so cenjeni. Foto: EPA

"So odlični družabniki, ljubki so in izkazujejo obilo naklonjenosti," je dejal vzreditelj Johnny Danley Jr. iz Atlante. Čeprav je priznal, da imajo lahko nekateri francoski buldogi težave z dihali in hrbtenjačo, a naj bi bila po njegovem mnenju tveganja bistveno manjša, če se za vzrejo uporabljajo samo zdravi psi. "So kot majhni ljudje. Ko te pogledajo, se ti stopi srce," je pripomnil vzreditelj Ersylan Hughen.

Mladički teh kosmatincev niso poceni – cene se začnejo pri 3000 ameriških dolarjih (približno 2800 evrov), lahko pa dosežejo tudi milijon dolarjev (približno 940.000 evrov). Naraščajoča priljubljenost in količina denarja, ki jo je treba odšteti za kužka te pasme, sta po besedah zveze – ki vodi največji register rodovnikov čistokrvnih psov v državi – v zadnjih letih privedli do porasta tatvin francoskih buldogov. Leta 2021 sta bila v Los Angelesu ukradena tudi ljubljenčka pevke Lady Gage.

Srebro je "osvojil" nekdanji ameriški ljubljenec labradorec, na tretjem mestu je pristal zlati prinašalec, ki pa sta mu sledila še nemški ovčar in pudelj. Na dnu lestvice so se znašli belgijski ovčar laekenois, ameriški lisičar, arabski hrt, norveški lovski špic in angleški lisičar.