Guinnessova knjiga rekordov je Izraela imenovala za najstarejšega moškega na svetu. Foto: AP
Guinnessova knjiga rekordov je Izraela imenovala za najstarejšega moškega na svetu. Foto: AP

"Ne poznam skrivnosti dolgega življenja," je po poročanju Deutsche Welle dejal, ko so mu pred dnevi iz Guinnessove knjige rekordov sporočili, da je uradno postal najstarejši moški na svetu. Dodal je: "Mislim, da je vse določeno od zgoraj, in nikoli ne bomo vedeli, zakaj. Bilo je mnogo pametnejših, močnejših in lepših moških od mene, a niso več živi."

Izrael Kristal se je rodil 15. septembra 1903 na območju današnje Poljske. V času druge svetovne vojne je bival v getu v Varšavi, vse dokler ga niso nacisti leta 1944 zaprli v koncentracijsko taborišče v Auschwitzu.

Tam je med drugim izgubil svojo prvo ženo, sam pa je kljub težaškemu delu preživel. Po ozdravitvi se je vrnil k svoji obrti izdelovanja sladkarij in odprl trgovino v Lodžu. Tam se je leta 1947 znova poročil in se nekaj let pozneje preselil v Haifo v Izraelu.

Prva dva otroka sta mu umrla med holokavstom v Varšavi, z drugo ženo pa je imel še dva.

Naslov najstarejšega moškega na svetu je Izraelec prevzel od Japonca Jasutara Koide, ki se je rodil 13. marca 1903, a je konec januarja umrl.

Naslov najstarejšega človeka na svetu ima trenutno 116-letna Američanka Susannah Mushat Jones, ki se je rodila 6. julija 1899.