Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

300 navdušencev nad videoigrami oziroma "gamerjev," vsak s svojim računalnikom, je v soboto zjutraj zasedlo mariborsko dvorano Tabor. Sredi vročinskega vala, v prostoru brez klimatskih naprav, ni bilo lahko, a najboljši so zdržali 38 ur. "Vem, to je nepojmljivo, a smo mi še konservativni. Recimo v Avstriji dogodek traja tri dni skupaj," je povedal organizator Epicentra Samo Zavašnik iz društva za elektronske športe.

Sicer bi igričarji navadno igrali doma, v tem primeru pa tekmujejo drug ob drugem. Panoga e-športa se tudi pri nas vse bolj profesionalizira. "So organizacije, ki definitivno iščejo talent in te lahko poberejo. Tudi plače so kar visoke," meni poklicni igralec videoiger Jan Strmšek, a dodaja, da sta za to, podobno kot pri konvencionalnih športih, potrebna nadarjenost in trdo delo.

V Mariboru tekmovanje v videoigrah

Tudi v Sloveniji delujeta dva e-športna kluba, ki podobno kot pri običajnih športih igralcem pomagata pri kariernem razvoju. "Imamo trenerje, psihološke trenerje, analitike, v bistvu je na koncu skoraj več trenerjev kot igralcev. V Sloveniji je takih, ki igrajo profesionalno, okoli deset, po svetu pa okoli 20," je povedal Tilen Burja iz kluba Cyber Wolwes Esport. Vpliv na mlade tistih, ki so uspeli, je velik. Številni so si na dogodek prišli ogledat svoje idole.

Obiskovalci lahko tudi preizkusijo najsodobnejšo tehnologijo in srečajo like iz znanih videoiger ali serij. Ti. "cosplayerji" so po vzoru iz tujine tudi pri nas vse bolj priljubljeni.

O dogodku smo poročali tudi v podkastu VALa 202, Aktualno 202:

Igričarski in e-športni turnir v Mariboru; avtorica: Sara Zmrzlak