Pogrebno slovesnost so načrtovali že pred leti, a so jo bili zaradi pandemije primorani prestaviti. Foto: AP
Pogrebno slovesnost so načrtovali že pred leti, a so jo bili zaradi pandemije primorani prestaviti. Foto: AP

Okoli 80 dijakov, učitelji in predstavniki lokalnih oblasti so se v sredo zbrali na pokopališču mesta Schleiden, kjer so k večnemu počitku pospremili eno tam najbolj znanih "učiteljic" – šlo je namreč za okostje neznane ženske, ki je bila del pouka za biologijo vse od leta 1952.

Okostje so pokopali v majhni krsti, na kateri so upodobljeni znaki vseh večjih svetovnih religij, saj ne vedo, kateri je neznanka pripadala. Spominska slovesnost je sicer potekala na tamkajšnjem protestantskem pokopališču, vodil pa jo je domači pastor Oliver Joswig, ki je poudaril: "K počitku polagamo resnično pomemben člen naše šolske skupnosti."

Kako je pravo okostje postalo učni pripomoček na tamkajšnji srednji šoli, ni jasno, so ga pa uporabljali vse do nedavnega, ko so okostnjaka zamenjali s plastičnim, na pobudo dijakov pa so posmrtne ostanke nameravali pokopati že pred dvema letoma, a jim je načrte prekrižala epidemija.

Neznano žensko so dijaki sicer že pred desetletji poimenovali Anh Bian, kar po poročanju AP-ja v vietnamskem jeziku pomeni "skrivnostni mir". Na podlagi kosti do zdaj sicer niso mogli sklepati prav veliko o pokojni, upajo pa, da bodo več o njej izvedeli, ko bo končana preiskava DNK-ja, ki so ga pred pokopom vzeli iz vzorcev kosti.