Protestniki so že večkrat odstranili table za prodajo posestva. Foto: EPA
Protestniki so že večkrat odstranili table za prodajo posestva. Foto: EPA

Pisalo se je leto 1961 in Elvis Presley je bil na vrhuncu svoje vrtoglave in prekratke kariere. S kričečimi oboževalkami je napolnil tudi največje dvorane, producenti pa so se tepli za njegov "zlati" dotik, ki je srednjerazredno romantično komedijo spremenil v filmsko uspešnico.

To je tudi zgodba filma Blue Hawaii, katerega scenarij so kritiki ob premieri razglasili za "popolnoma brezpredmetno in nevpadljivo platno, ki oder spretno prepusti resničnemu razlogu za obstoj filma, Elvisovi glasbi". Kljub medlemu sprejemu kritikov pa se oboževalci niso mogli nagledati šarmantnega rokerja, ki v filmu s svojim baritonom osvaja takšne in drugačne lepote havajskega otočja.

Po poročanju AP-ja je ena izmed teh lepot zdaj, po desetletjih zanemarjanja in razpadanja, znova na prodaj. Letovišče, ki si s filmom deli tudi ime, je nekoč na 46 hektarjih gostilo številne obiskovalce otoka, dokler ga leta 1992 ni uničil Iniki, hurikan četrte stopnje. Od takrat zaradi upravnih, pravnih in gradbenih zapletov letovišča niso obnovili, obnovo pa otežujejo tudi protesti tamkajšnjih aktivistov.

Letovišče namreč stoji na mestu, kjer je nekoč živela zadnja kraljice otoka Deborah Kapule Keikaihaakulou. Po trditvah protestnikov imajo staroselci zaradi zgodovinskih pogodb in tradicije edini pravico do posestva.

Dražba bo potekala 26. julija, kupec pa bo moral poleg 10 odstotkov kupnine tudi takoj poravnati upravne in dražbene stroške. Kljub slabemu stanju posestva naj bi bilo zanj veliko zanimanja, saj bi ga lahko uredili v sodobno letovišče za turiste iz ZDA.