Navijači Schalkeja so bili zadnji, ki so še pili iz plastičnih kozarcev za enkratno uporabo. Foto: EPA
Navijači Schalkeja so bili zadnji, ki so še pili iz plastičnih kozarcev za enkratno uporabo. Foto: EPA

Ponudniki pijače na nemških nogometnih stadionih morajo po novem uporabljati le še embalažo za večkratno uporabo, kar jim narekuje zakon. Enako velja tudi za restavracije in lokale, v katerih prodajajo hrano in pijačo, ki jo lahko stranke vzamejo s seboj, je odločilo nemško ministrstvo za okolje, piše DPA. Ministrstvo je še dodalo, da oprema za večkratno uporabo ne sme biti dražja od tiste za enkratno uporabo, strankam pa jo je treba ponuditi v enaki velikosti kot plastično.

Po podatkih lobistične skupine Environmental Action Germany je že zdaj 17 izmed 18 klubov v prvi nemški nogometni ligi od avgustovskega začetka sezone na svojih stadionih prostovoljno ponujalo pijačo v kozarcih, ki jih je mogoče reciklirati. Edini, ki je počakal, da ga k temu obveže zakon, je bil nogometni klub Schalke. Ta bo zdaj kozarce za večkratno uporabo v svoji značilni kraljevo modri barvi ponujal s kavcijo dva evra.

"Kozarci za večkratno uporabo so najboljši način za zmanjšanje odpadkov, prihranek energije in zeleno prihodnost planeta," so dejali pri Environmental Action Germany.

Nemški nogometni klubi tako postajajo vse bolj do okolja prijazni. Pred petimi leti je deset klubov v Bundesligi uporabljalo plastične kozarce, kar pomeni, da bi z njimi vsako leto lahko naredili goro odpadkov.