Tri izmed letošnjih tekmovalk. Foto: Reuters
Tri izmed letošnjih tekmovalk. Foto: Reuters

Izbor za mis Mehike bi moral potekati minulo nedeljo, a so organizatorji brez kakšnega posebnega pojasnila dogodek predstavili na 1. julij. A šele nekaj dni po tem, ko so za mis okronali Karolino Vidales Valdovinos, se je razvedelo, zakaj se je organizatorjem tako mudilo: izbruh novega koronavirusa.

Polovica izmed 32 tekmovalk naj bi namreč že nekaj dni pred finalnim večerom imela simptome okužbe z novim koronavirusom (kašelj, izcedek iz nosu, boleče mišice in vročina), a so organizatorji vseeno vztrajali pri začrtani časovnici tekmovanja, je po navedbi Guardiana poročal tamkajšnji časopis Reforma. "Čeprav jih je veliko kašljalo, bolelo jih je telo, celo vročino so imele, so jim rekli, naj se ne pritožujejo," je po navedbah časnika dejal anonimni vir.

Pozneje so tekmovalke vendarle testirali in izkazalo se je, da je z novim koronavirusom okuženih (najmanj) 15 od 32 deklet, pa tudi en član oz. članica spremljevalnega osebja.

Kljub očitnim znakom bolezni pri "najmanj 10 tekmovalkah" so dekleta pred finalom obiskala še šolo za otroke avtohtonih prebivalcev, kjer so jim razdelile šolske potrebščine, kar zdaj pri zdravstvenih oblasteh vzbuja največ skrbi. Že sicer je namreč zvezna država Chihuahua ena bolj obremenjenih z okužbami v zadnjem času, tekmovanje pa gotovo ne bo dobro vplivalo na koronsko statistiko. Da so njihove skrbi upravičene, je potrdilo tudi število potrjenih okužb – v torek so namreč na ravni celotne države potrdili največji skok dnevnih okužb po februarju oz. slabih 8000 (7989), umrlo je 269 ljudi, poroča Reuters.

Tekmovanje bi morali izvesti v nedeljo, a so organizatorji po izbruhu okužb pohiteli in misico izbrali že v četrtek, saj tekmovanja niso želeli odpovedati ali prestaviti. Foto: Reuters
Tekmovanje bi morali izvesti v nedeljo, a so organizatorji po izbruhu okužb pohiteli in misico izbrali že v četrtek, saj tekmovanja niso želeli odpovedati ali prestaviti. Foto: Reuters

Predstavniki zdravstvenega ministrstva zvezne države so sicer ogorčeni nad ravnanjem organizatorjev tekmovanja – za sume na okužbo so namreč izvedeli iz anonimne telefonske prijave, organizatorji pa so vse skupaj hoteli prikriti in tekmovanje izvedli na vrat na nos nekaj dni pred napovedanim datumom. "Zdravstveno ministrstvo obžaluje pomanjkanje iskrenosti in transparentnosti organizatorjev," so predstavniki oblasti v zvezni državi zapisali v sporočilu za javnost.