Sloves najbolj vročega mesta na Japonskem si je Kumagaja, kjer živi 195.000 ljudi, sicer prislužila leta 2018, ko so tam izmerili kar 41,1 stopinje Celzija. Foto: EPA
Sloves najbolj vročega mesta na Japonskem si je Kumagaja, kjer živi 195.000 ljudi, sicer prislužila leta 2018, ko so tam izmerili kar 41,1 stopinje Celzija. Foto: EPA

Letošnje poletje tudi Japonski ni zaprineslo – dni, ko se je živo srebro povzpelo do vsaj 35 stopinj Celzija, je bilo bistveno več. Zaradi rekordnih poletnih temperatur so se v strahu pred možnimi vročinskimi kapmi oblasti mesta Kumagaja, ki se nahaja okoli 60 kilometrov severno od Tokia, odločile ukrepati.

Čeprav je bilo že pred dvema letoma mlajšim otrokom v najbolj vročem japonskem mestu svetovano, da se na poti v šolo pred soncem zaščitijo z navadnimi dežniki, so nekateri podvomili o tem, da so ti pri obrambi pred sončno svetlobo dejansko uspešni, poroča Guardian.

Rešitev so tako našli v posebnih rumenih dežnikih, ki naj bi obenem ščitili tako pred dežjem kot tudi soncem in posledično vročino. Te naj bi naslednji teden zagotovili 9000 osnovnošolcem, tudi tistim, ki živijo v Kumagaji, a se šolajo drugje. Zaščito s steklenimi vlakni, ki tehta le 336 gramov, naj bi okrasili tudi z logotipom mesta, kjer se je letos temperatura večkrat gibala okoli 40 stopinj Celzija.

Dežnik in senčnik obenem bo obenem otroke "prisilil", da – v luči preprečevanja širjenja covida-19 – ohranjajo medsebojno razdaljo, tako pa jim ne bo treba nositi zaščitnih mask.

Najhujši vročinski val že zdavnaj mimo

Nekateri menijo, da je za tovrstno pomoč že malce pozno. Najhujši vročinski val je bil namreč že konec junija, ko se je deževno obdobje predčasno končalo. Uradniki so poudarili, da so dežnike nameravali razdeliti že pred začetkom poletnih počitnic, a se je zaradi covida-19 vse zamaknilo.

Že od lani japonsko ministrstvo za izobraževanje poziva učitelje, naj učencem svetujejo, da se med poletjem oblačijo v lahkotnejša oblačila, nosijo pokrivala in pijejo dovolj tekočine. Večina učilnic ima že klimatske naprave, kljub temu da bi jim bilo hladneje, pa si veliko učencev mask ne želi sneti, čeprav zaposleni to dovolijo.