Valentinovo ni le čas ljubezni - je tudi čas, ko se pari odločijo, da je njihove zveze dokončno konec. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Valentinovo ni le čas ljubezni - je tudi čas, ko se pari odločijo, da je njihove zveze dokončno konec. Foto: freedigitalphotos.net
Ločitev
Predlani opravljena raziskava med Američani je sicer pokazala, da se nadpovprečno veliko parov odloči za ločitev ravno okoli valentinovega. Foto: freedigitalphotos.net

Walter H. Bentley III iz Southfielda v ameriški zvezni državi Michigan je pred kratkim med pogovorom z eno izmed učenk v večerni šoli, kjer občasno uči, dobil zanimivo zamisel: "Povabila me je na zabavo, ker se je ravno ločila in se je odločila to praznovati. Nikoli prej še nisem pomislil na kaj takšnega - praznovati ločitev."

Zato se je za letošnje valentinovo odločil storiti nekaj posebnega - omogočiti nekomu, da se loči brez odvetniških stroškov. Na svoji spletni strani je objavil pravila nagradne igre: vsakdo, ki želi sodelovati, mora napisati zgodbo o tem, zakaj bi moral zmagati. Brezplačno ločitev bo dobil tisti, ki bo napisal "najzanimivejšo in najprepričljivejšo zgodbo".

Brezplačno le ob določenih omejitvah
A že omenjena brezplačna ločitev ima svoje omejitve - brezplačna bo ostala le, če se druga stran ne bo pritožila in če par nima otrok ali pa vprašanje skrbništva nad njim(i) ne bo sporno. Do zdaj, se je pohvalil Bentley, se je prijavilo že več kot 500 ljudi, rok pa se izteče opolnoči po tamkajšnjem času.

Med vsemi zgodbami bo nato skupaj s kolegi izbral nekaj takšnih, ki jih bodo najbolj pritegnile. "Iščemo nekoga, ki res želi storiti korak naprej. Morda nekoga, ki je že premagal kakšno oviro na poti h koncu. Ali pa nekoga, ki že sicer živi iz rok v usta in nima dovolj denarja za ločitev," je pojasnil v pogovoru za AP in obenem namignil, da bi dodatne točke prinesla tudi kakšna bolezen: "Če bi se na primer prijavil kdo z rakom in zaradi tega njegov življenjski sopotnik ali sopotnica ne želi biti več z njim ali njo."

Brezplačne ločitve ob valentinovem očitno kar pogoste
Bentleyjeva zamisel očitno ni tako zelo izvirna, ob tem ugotavlja tiskovna agencija AP, saj samo v ZDA kar nekaj odvetnikov ponuja "brezplačne" ločitve za valentinovo, a morajo zmagovalci večinoma plačati vsaj sodne stroške in druge takse, Bentley pa zagotavlja, da bo "njegova" ločitev za zmagovalca povsem brezplačna: "Vsa zaslišanja, vsa papirologija ... Jaz bom plačal vse takse in stroške. Ločitev, ki jo dobijo, bi jih sicer stala med 1.500 in 3.000 dolarji (od 1.100 do 2.200 evrov, op. p.)."

Predlani opravljena raziskava med Američani je sicer pokazala, da se nadpovprečno veliko parov odloči za ločitev ravno okoli valentinovega, sicer praznika zaljubljencev.