Grki naj bi ugotovili, da je razmerje fi prisotno povsod v naravi. Tako naj bi vsebovalo skrivnostno formulo za najlepše obraze na svetu. Foto: EPA
Grki naj bi ugotovili, da je razmerje fi prisotno povsod v naravi. Tako naj bi vsebovalo skrivnostno formulo za najlepše obraze na svetu. Foto: EPA

Britanski lepotni kirurg Julian de Silva, vodja centra za napredno obrazno kozmetiko in lepotne operacije, je s svojo ekipo razvil posebno računalniško tehniko, ki bi lahko izračunala, kako izvesti pretanjene izboljšave na obrazu. "S to inovativno tehnologijo smo odkrili nekatere skrivnosti glede tega, kaj nekoga naredi telesno privlačnega," je še poudaril izumitelj tehnike, ki preučuje razmerja na obrazu. Meritve in analize obsegajo oči, obrvi, nos, ustnice, brado, čeljust ter celotno obliko obraza.

Programsko opremo oziroma sistem, ki temelji na algoritmih za ključne obrazne točke, je želel preizkusiti na "najlepših ženskah na svetu" – z geometrijo in znanostjo je tako želel ugotoviti, kakšne poteze naredijo obraz lep. Nekatere izmed zvezdnic naj bi tako prišle blizu izpolnjevanju meril antične Grčije za telesno popolnost – razmerje med dolžino in širino obraza pri zlatem rezu naj bi znašalo okoli 1,6, poroča Daily Mail.

Na prvo mesto se je zavihtela Amber Heard in si tako, po mnenju znanosti, prislužila naziv najlepšega obraza na svetu. 36-letnica naj bi idealu, ki ga predstavlja grško razmerje fi, ustrezala 91,85 odstotka. Srebro je z 91,39 odstotka osvojila Kim Kardashian, tik za njo pa se je z 91,06 odstotka uvrstila britanska manekenka Kate Moss. Trojici sta se med prvo peterico glede na lepotno razmerje pridružili tudi Emily Ratajkowski in Kendall Jenner.