Najstarejši slovenski športni film

Delček zares dragocene zgodovine je točno 101 leto star filmski spomin na prvo smučarsko tekmovanje v dolini pod Poncami. 26. februarja 1922 je tam potekala druga tekma za državno prvenstvo Kraljevine Jugoslavije v smučarskih tekih.

V Arhivu Republike Slovenije so poskrbeli, da je najstarejši slovenski športni film, pod katerega se je podpisal Veličan Bešter, ki je prvi, ki je ustanovil svoje produkcijsko podjetje Slovenija film, znova zaživel.

"Filmski trak je živa materija, na kateri se dogajajo spremembe, in ujeli smo zadnji vlak, da smo film digitalizirali in digitalno restavrirali ter ga na ta način naredili dostopnega tudi širšemu krogu gledalcev," je povedala Tatjana Rezec Stibilj, vodja slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu Republike Slovenije.

Dodala je, da je bil postopek, ki so ga opravili v referenčnem laboratoriju v Bologni, izjemno zahteven, a so po njenem mnenju strokovnjaki opravili izjemno delo. Prvi dokumentarno-reportažni zapis športne tekme bo odslej naprej na voljo tudi obiskovalcem Nordijskega centra Planica.