Strokovnjaki so pohvalili tudi izčiščeno hruškasto obliko skale. Foto: Reuters
Strokovnjaki so pohvalili tudi izčiščeno hruškasto obliko skale. Foto: Reuters

Avkcijska hiša Christie's je na dražbo postavila 228-karatni diamant hruškaste oblike, ki z 61,3 grama velja za najtežji beli diamant na dražbah doslej. Prodali so ga za 21,6 milijona švicarskih frankov oz. 20,63 milijona evrov, čeprav so pred dražbo njegovo vrednost ocenjevali tudi do 30 milijonov evrov.

Diamanti so različnih barv, za njihovo označevanje se uporabljajo črke. Oznaka D pomeni popolno brezbarvnost, oznaka Z pomeni, da je diamant vidno rumen. Skala se je uvrstila v razred G, med najvišje razrede skoraj brezbarvnih diamantov. Diamanti, ki so popolnoma brezbarvni, so tudi najdražji.

Skala v družbi Rdečega križa. Foto: Reuters
Skala v družbi Rdečega križa. Foto: Reuters

Diamant v približni velikosti žogice za golf so prejšnji lastniki uporabljali kot nakit.

Rdeči križ: Del izkupička za pitno vodo

Na dražbi so prodali tudi 205-karatni rumeni diamant, ki je dosegel 13,7 milijona evrov. Diamant je bil v začetku 20. stoletja izrezan iz surovega kamna v južnoafriških rudnikih Griqualand. Omenjeni diamant je Christie's prvič prodala že leta 1918 v Londonu, kjer so bogati prebivalci na dražbi zbirali sredstva za vojsko, poroča Deutsche Welle.

Diamant so letos poimenovali Rdeči križ, saj bo del izkupička namenjen tej dobrodelni organizaciji. Tiskovni predstavnik je sporočil, da bodo sredstva namenili oskrbi s pitno vodo na vojnih območjih.