Foto: AP
Foto: AP

Evropski statistični urad Eurostat je objavil, da je Nemčija leta 2022 proizvedla 620 milijonov litrov sladoleda, sledili pa sta ji Francija (591 milijonov litrov) in Italija (571 milijonov litrov).

Prav ti državi sta Nemčiji sledili tudi po konkurenčnih cenah sladoleda. V Franciji je bila cena za liter v povprečju 1,9 evra, v Italiji pa nekoliko več, 2,3 evra. Za ledeno osvežitev so največ odšteli Avstrijci, kar sedem evrov za liter, nesramno drag pa je sladoled bil lani tudi na Danskem, kjer je v povprečju liter stal 4,4 evra, sledi Finska, kjer je bilo treba za liter odšteti 2,8 evra.

Članice EU-ja so leta 2022 v države zunaj Unije izvozile 250 milijonov kilogramov sladoleda, vrednih 930 milijonov evrov. Na drugi strani so iz držav zunaj Unije uvozile 61 milijonov kilogramov sladoleda, s čimer je uvoz ocenjen na 203 milijone evrov, poroča STA.

Izvoz je sicer glede na predhodno leto upadel za dva odstotka, a je uvoz nazadoval še precej bolj, za 14 odstotkov, so zapisali evropski statistiki. Med izvoznicami je bila najuspešnejša Francija s 53 milijoni kilogramov sladoleda, kar predstavlja 21 odstotkov vsega izvoza sladoleda iz EU-ja. Po prodaji v tretje države so sledile Nizozemska (42 milijonov kilogramov), Italija (31 milijonov kilogramov), Nemčija (28 milijonov kilogramov) in Belgija (23 milijonov kilogramov).