Poznavalci glede na način izdelave in okrasitev menijo, da gre za prstan poglavarja enega od keltskih plemen, ki so živeli v vzhodni Angliji pred prihodom Rimljanov. Foto: Katalog dražbene hiše Noonans
Poznavalci glede na način izdelave in okrasitev menijo, da gre za prstan poglavarja enega od keltskih plemen, ki so živeli v vzhodni Angliji pred prihodom Rimljanov. Foto: Katalog dražbene hiše Noonans

V začetku 90. let prejšnjega stoletja je na zlat prstan naletel neki moški, ki je po poljih severne Anglije z detektorjem kovin iskal starine. Za nekaj sto funtov ga je prodal danes 66-letnemu domačinu, ki se mu je zdel nenavadni prstan zanimiv. A do zdaj ni nikoli razmišljal, da bi lahko bil kaj vreden, je moški razložil za BBC.

"Sem v svojih 60. letih, ne vem, koliko časa bom še na svetu," je začel svojo pripoved. Prav zato se je odločil, da malo "počisti" svoje omare in proda vso "navlako", da se njegovim otrokom ne bo treba ukvarjati z razmišljanjem, kaj z vsemi temi predmeti storiti. Med pospravljanjem je naletel tudi na prstan, ki ga je za 28 let pospravil v predal, in ga dal oceniti strokovnjakom.

Ti so ugotovili, da gre za keltski nakit, ki ga je najverjetneje nosil vodja plemena Corieltauvi, ki je v pozni železni dobi živelo na območju Yorkshira, kar pomeni, da gre za izjemno ohranjen kos nakita iz predrimskih časov. Predvidevajo, da je nastal okoli leta 100 pred našim štetjem, saj je način okraševanja podoben kot tisti, ki so ga uporabljali pripadniki plemena Icenov, ki so pred rimsko zasedbo živeli v vzhodni Angliji.

Poznavalci so bili nad najdbo navdušeni, dolgoletni lastnik, ki je mislil, da gre za precej mlajši predmet (pripisoval ga je Anglosaksoncem ali pa kakšnemu rimskemu veljaku), pa šokiran: "Ostal sem odprtih ust."

"V resnici je zelo skrivnosten predmet. Ni ravno prstan kralja Arturja, ampak je pa skoraj nekaj takšnega. Govorimo o obdobju, ko se je začenjala britanska zgodovina," je navdušen trenutni lastnik, ki se je po premisleku odločil, da bo prstan prodal na dražbi. Pričakovati je, da bo zanj iztržil med 24 in 30 tisoč funti, pravijo v dražbeni hiši Noonans, ki organizira prodajo. "Takšnega prstana, v tem slogu, do zdaj še ni bilo najdenega. Gre za izjemno pomemben predmet," je prepričan Nigel Mills iz omenjene dražbene hiše. Dražba prstana se bo sicer začela 15. novembra.