Hirokazuji Tanake med postavljanjem rekorda. Foto: Reuters
Hirokazuji Tanake med postavljanjem rekorda. Foto: Reuters

178 moških, starih od tri do 80 let, z vseh delov Japonske (eden pa celo iz Vietnama) se je tako srečalo na enem kraju, v nekem gledališču v Tokiu. Vsak izmed njih je dobil majico s svojim imenom, ob tem pa tudi vzdevek, povezan bodisi z njegovim poklicem ali priljubljenim konjičkom, bodisi z najljubšo hrano, da se je lahko ločil od preostalih 177 Hirokazujev Tanak, poročanje agencije Kyodo povzema Guardian.

Na svojih sedežih so sedeli pet minut, kolikor je bilo potrebno za uraden vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, nato pa so se lahko začeli veseliti neobičajnega dosežka. Rekord jim je sicer uspel šele v tretjem poskusu, saj se na prvih dveh tovrstnih srečanjih ni zbralo dovolj soimenjakov, da bi podrli do zdaj veljavni rekord, ki ga je postavilo 164 žensk z imenom Martha Stewart.

Pobudnik postavljanja rekorda je bil danes 53-letni Hirokazu Tanaka, ki se je "zbiranja" soimenjakov lotil leta 1994, ko je v časopisu prebral članek o izjemno nadarjenem mladem igralcu bejzbola, ki mu je bilo ime enako kot njemu. Kmalu je ugotovil, da na Japonskem živi kar nekaj moških s tem imenom, zato je ustanovil društvo Hirokazujev Tanak. Bolj kot se je novica o društvu širila, več članov se mu je pridružilo.

Prav zato je padla ideja, da bi podrli rekord največ soimenjakov na enem mestu, a se je vsakič nekaj zalomilo, nazadnje leta 2017, ko se je zbralo zgolj 87 Hirokazujev Tanak. Zapletlo se je namreč zaradi strogih pravil Guinnessove knjige rekordov, po katerih ni dovolj, da se ime izgovori enako, mora biti tudi zapisano enako, kar pa je bila težava, saj so nekateri člani za zapis imena uporabljali druge pismenke. Pobudnik društva je zato pozval organizacijo k spremembi pravil, tako da so zdaj upoštevani vsi soimenjaki, ne glede na zapis imena.

Rekord so sicer nameravali podirati že pred dvema letoma – želeli so namreč, da bi dogodek sovpadel s tamkajšnjimi olimpijskimi igrami –, a jim je načrte (tako kot organizatorjem iger) prekrižala pandemija. Zdaj so se vendarle zbrali na enem mestu in tako dosegli, kar si je 53-letni "Napol vodja" Tanaka že tako dolgo želel. "Nikoli si nisem mislil, da nam bo vendarle uspelo postaviti ta smešen rekord," je v smehu dejal po uspešnem poskusu. Kar nekaj njegovih soimenjakov je bilo podobnega mnenja. "Čuden občutek je, da postaneš rekorder zgolj zaradi svojega imena," je povedal 21-letni gasilec "Vroči lonec" Tanaka in hudomušno dodal: "Vedno sem mislil, da to nagrado dobijo tisti, ki pokažejo nekaj posebnega. Jaz se lahko za dosežek zgolj zahvalim svojim staršem."

Tovrstni rekordi sicer niso ravno redki. Poleg že omenjenih 164 Marth Stewart, ki so zdaj žezlo predale Hirokazujem Tanakam, je v Guinnessovo knjigo vpisanih tudi 2325 Ivanov, zbranih v BiH-u, ki so leta 2017 postavili rekord v največjem številu ljudi z istim rojstnim imenom na enem mestu. Predtem je omenjeni rekord imelo 1096 Mohamedov.