Ta pojav se imenuje bioluminiscenca in je redek, a se vsake toliko časa pojavi na različnih koncih sveta. Priljubljeno je imenovan tudi "morski sij", podobno, kot igro svetlobe na nebu imenujemo polarni sij ali aurora borealis. Gre za to, da se plankton ponoči obarva v modro-zeleno barvo, s čimer skuša preprečiti, da bi postal hrana ribam.

Kot je za Guardian pojasnil biolog Karl Safi, se začne drobni plankton svetiti, ko je vznemirjen. Kdaj se to zgodi, strokovnjaki ne znajo predvideti, domnevajo pa, da je pojav najpogostejši v toplih nočeh in po dneh z močnim dežjem.

Plankton vedno oddaja svetlobo samo ponoči, saj imajo drobna bitjeca vgrajeno notranjo biološko uro, s katero čutijo, kdaj nastopi temni del dneva – tudi če jih ljudje dajo v temni prostor, svetlobe ne začnejo oddajati.

Prizor je ob obalo Nove Zelandije privabil množico ljudi. "Da kaj takega vidiš na lastne oči, je res čudovito. Gre za čaroben pojav, ki se zdi skoraj neresničen, ko ga gledaš," je dejal fotograf Sajith Muraleedharan, ki je fotografije objavil na družbenih omrežjih.