Navdušeni navijači Napolija ob prvem naslovu po 33 letih. Foto: Reuters
Navdušeni navijači Napolija ob prvem naslovu po 33 letih. Foto: Reuters

Napoli je prvenstvo osvojil po sinočnjem remiju v Vidmu. Na začetku je padel gol Slovenca Sandija Lovriča za domači Udinese. Na koncu gol Napolijevega Victorja Osimhena za izenačenje, ki je saldo osvojenih točk neapeljskega moštva dvignilo na 80.

Napoli ima tako 16 točk več od ekipe Lazia, ki je trenutno na drugem mestu in letošnjega prvaka Serije A ne more več ujeti, je poročal dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec.

Neapelj po tekmi zajelo evforično slavje

Neapelj je takoj po tekmi v Vidmu zajelo slavje, na katerem se je zbralo najmanj 60.000 ljudi. "Na zmago Napolija sem čakala od otroštvo. Veliko sem jokala. To je zmaga za celo mesto," je v televizijsko kamero povedala čustvena navijačica.

Napoli je osvojil tretji naslov v zgodovini kluba. Foto: Reuters
Napoli je osvojil tretji naslov v zgodovini kluba. Foto: Reuters

Tekmo v Vidmu si je na velikih zaslonih stadiona v Neaplju ogledalo 60.000 navijačev, ki so se po tekmi odpravili proslavljat naslov italijanskega prvaka v središče mesta, poroča STA.

Navijači so v nebo iz vseh koncev mesta izstrelili več ognjemetov. Na trgu Piazza del Plebiscito blizu pristanišča so peli in slavili, mahali z zastavami ter izstrelili več raket.

Policija preiskuje smrt mlajšega moškega

Med proslavljanjem je bilo ranjenih več ljudi, mlajši moški pa je v bolnišnici umrl. 26-letnik je bil eden izmed štirih ranjenih v strelskem incidentu.

Po poročanju Corriere della Sera za zdaj še ni jasno, ali so bili streli izstreljeni v okviru nogometnega slavja ali pa je šlo za kriminalno dejanje. Časopis La Stampa namreč poroča, da je bila žrtev povezana z lokalnim mafijskim klanom. Policija sicer še vedno ugotavlja, kaj se je zgodilo.

Rajanje navijačev Napolija po prvem »scudettu« po letu 1990

Med slavjem tudi 200 ranjenih

Po navedbah La Stampe je sicer več kot 200 ljudi ponoči končalo v bolnišnici zaradi poškodb, ki so jih dobili med praznovanjem, vse od ran z nožem do opeklin od petard in napadov astme, ki so jih povzročili vdihavanje dima iz bakel. Trije ljudje so sicer med proslavljanjem dobili poškodbe rok, ki jih je povzročil ognjemet, še povzema STA.

Sorodna novica Zadetek Lovrića ni preprečil velikega slavja Napolija v Vidmu

Prvi scudetto za Napoli po obdobju Maradone

"Končno! To je užitek, prvi zame. Sem še mlad, ampak moj oče in dedek sta mi povedala o tem občutku. To je neverjetno, presrečen sem," je povedal eden izmed navijačev.

Neapeljski nogometaši so tako imenovani "scúdetto" ali v slovenščini "ščitek" osvojili tretjič. Prvič je bilo leta 1987, drugič leta 1990, obakrat z Diegom Maradono.

33 let pozneje so naslov osvojili kot ekipa, in ne zato, ker bi stavili na enega izrednega posameznika. Zmaga je zlasti praznik za mesto, ki svoje nogometaše časti kot svetnike, še poroča Janko Petrovec.

Slavje v Neaplju po naslovu prvaka italijanskega nogometnega prvenstva