Jahta Al Mansur žalostno propada že skoraj 20 let. Foto: Reuters
Jahta Al Mansur žalostno propada že skoraj 20 let. Foto: Reuters

Huseinova zasebna ladja je bila zgrajena v 80. letih prejšnjega stoletja, na njej pa je bilo prostora za kar 200 gostov. Imela je tudi helipad za pristanke helikopterjev. Al Mansur je bila ena izmed treh ladij, ki bi jih lahko iraški samodržec uporabljal v zasebne namene, a na Al Mansur se menda nikoli ni vkrcal.

Po bombardiranju zavezniških sil aprila leta 2003. Foto: EPA
Po bombardiranju zavezniških sil aprila leta 2003. Foto: EPA

Nekaj tednov po začetku ameriške invazije v Iraku 20. marca 2003 je Husein izdal ukaz, naj ladjo s priveza v Um Kasru odpeljejo na varno v Basro. Tam so jo zadeli izstrelki zavezniške vojske in jo močno poškodovali. Na plovni poti Šat Al Arab se je nato prevrnila na bok in tam ostala do danes. V obdobju po Huseinovem padcu so jo do konca izropali – neznanci so z nje pobrali vse, od svetlečih lestencev do kosov dragega pohištva, vzeli so celo kovinske dele strukture.

Zdaj jo je že močno načel zob časa. "Ta jahta je kot dragoceni dragulj, kot redka mojstrovina, ki jo skrivaš doma. Res smo žalostni zaradi tega, kar se je zgodilo z njo," je dejal kapitan iz Basre Zahi Musa. Nekateri Iračani so že večkrat na vlado naslovili pobudo, naj se ladja obnovi, a dobili vedno enak odgovor – za obnovo jahte iz proračuna ni namenjenih sredstev.

Danes jahta leži prevrnjena na bok v reki, ki teče skozi mesto Basra. Obiščejo jo le redki turisti, največkrat se nanjo povzpnejo domači ribiči, ki si na krovu privoščijo piknik in spijejo skodelico čaja. "Ko je bila še v lasti nekdanjega predsednika, se ji nihče ni mogel niti približati, zato še vedno težko verjamem, da se lahko zdaj nanjo povzpnem, kadar koli želim," je dejal ribič Husein Sabahi med srkanjem čaja na razbitini.

Še ena Huseinova jahta je po padcu njegovega režima imela lepšo usodo, saj so jo v Basri spremenili v hotel.

20. marca bo minilo 20 let od napada na Irak.