Nepremičninski trg na Novi Zelandiji je v krču. Foto: EPA
Nepremičninski trg na Novi Zelandiji je v krču. Foto: EPA

V oglasu za novogradnjo, hišo s petimi sobami, ki stoji v Aucklandu, je napisano: "Vabljeni, čisto nova Tesla in čisto nov dom!" piše Guardian. Avtomobili te znamke se v državi prodajajo za okoli 72.000 novozelandskih dolarjev (42.000 evrov).

Oglas odseva kritično stanje na nepremičninskem trgu v tej oddaljeni tihomorski državi, kjer so visoke obrestne mere, za katere se je tamkajšnja centralna banka odločila zaradi visoke inflacije, pregnale od nakupa številne morebitne kupce.

Po podatkih tamkajšnjega inštituta za nepremičnine je povprečna cena za stanovanjsko hišo na letni ravni padla za 10,9 odstotka, na 825.000 novozelandskih dolarjev, kar predstavlja 488.169 evrov. Oktobra letos je bilo prodanih za več kot tretjino manj hiš kot isti mesec lani. Ponudba nepremičnin se tako kopiči, saj se prodajajo vse težje in vse pozneje – v povprečju so oktobra na prodajo čakale 44 dni, kar je deset dni več kot oktobra leta 2021.

Najhujše je stanje v Aucklandu, ki je največje mesto v državi. Trenutno se v mestu in njegovi okolici prodaja več kot 400 nepremičnin, številne na nove kupce čakajo že več mesecev.