Christian Emanuel Castellanos Rangel je z lopaticami zgrabil nosilec in skupaj z njim vekel dobro tono težek avtomobil. Foto: Reuters
Christian Emanuel Castellanos Rangel je z lopaticami zgrabil nosilec in skupaj z njim vekel dobro tono težek avtomobil. Foto: Reuters

22-letni Christian Emanuel Castellanos Rangel iz mesta Sancti Spiritus je pred dnevi postavljal neobičajen svetovni rekord: med svojimi lopaticami je "stisnil" nosilec, na katerega je bil privezan avtomobil, težek 1100 kilogramov, in vse skupaj vlekel dobrih 25 metrov.

Zdaj čaka na odgovor pristojnih pri Guinnessovi knjigi rekordov, ali bo njegov rekord vpisan v slovito knjigo. Ob tem potoži, da so ga pri omenjeni instituciji že dvakrat zavrnili – obakrat zaradi povsem tehničnih pomanjkljivosti.

Že pred nekaj tedni je namreč postavljal tudi rekord v stiskanju pločevink s svojimi lopaticami – zmečkal jih je 82 v eni minuti, kar je 14 več od prejšnjega rekorda. A mu rekorda niso priznali, ker ni predložil tudi podatka o velikosti pločevinke, pojasnjuje.

Tamkajšnji novinar Felix Suarez, ki je bil obenem tudi uradna priča vsem Castellanosovih poskusom postavljanja rekordov, je prepričan, da bo mladeniču kmalu uspelo. "Osvojiti hoče vse rekorde, ki so povezani z močjo in gibljivostjo lopatic," je pojasnil in dodal, da Castellanos že trenira dvigovanje uteži, naslednja na njegovem seznamu pa sta rekorda v številu zdrobljenih zgoščenk in krekerjev – z lopaticami, seveda.

Castellanos je svoj nenavadni talent odkril že zgodaj, od zgodnjih najstniških let pa z njim navdušuje svoje someščane. "Ljudje so osupli. Ne gre za tak talent, kot je skakanje ali brcanje žoge. Ni tak talent, kot je hiter tek. Njegov talent je malce nenavaden, saj mečka pločevinke, vleče avtomobile in podobno," pojasnjuje njegov prijatelj in trener, 17-letni Cesar Quesada.

Kubanec med treningom. Foto: Reuters
Kubanec med treningom. Foto: Reuters

Da so njegove ambicije večje od zgolj vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov, pa poudarja Castellanos: "Moje sanje so, da bi postal prepoznaven onkraj Kube, da bi me poznali po vsem svetu, da bi uspel na oddaji, kot so na primer Talenti."

"Vem, da je na svetu kar nekaj ljudi, ki se ponašajo s svojimi lopaticami," pravi o konkurenci: "A jaz sem se rodil za Guinnessovo knjigo rekordov in zdaj sem na pravi poti," je odločen mladi Kubanec.