Španski center za sociološke raziskave je že tretjič izvedel javnomnenjsko poizvedbo, katere namen je ugotoviti, kako se španska družba spreminja po pandemiji. Foto: Shutterstock
Španski center za sociološke raziskave je že tretjič izvedel javnomnenjsko poizvedbo, katere namen je ugotoviti, kako se španska družba spreminja po pandemiji. Foto: Shutterstock

Španski center za sociološke raziskave (Centro de Investigaciones Sociológicas – CIS) je nedavno izvedel javnomnenjsko raziskavo o spolnosti med Španci. Izkazalo se je, da tudi v tradicionalno katoliški državi poroka oz. resna zveza ni več razumljena kot "omejitev" pri izbiri partnerja.

Več kot 47 odstotkov vprašanih namreč meni, da lahko ima človek več kot enega partnerja sočasno, kar je kar deset odstotkov več kot v zadnji tovrstni raziskavi, ki so jo izvedli oktobra 2021, raziskavo povzema portal Euronews.

Vse več je tudi naklonjenosti t. i. odprtim zvezam, saj 41 odstotkov sodelujočih v raziskavi pravi, da ne vidijo težav, če ima njihov partner ali partnerica intimne odnose z nekom drugim, in da to ne vpliva na siceršnjo zvezo.

A kljub vsemu Španci še vedno verjamejo v moč ljubezni, še kaže ista raziskava, saj se skoraj 70 odstotkov vprašanih strinja s trditvijo, da lahko ljubezen premaga vse, še deset odstotkov več (80 %) pa jih ocenjuje, da bo posameznik, če je res zaljubljen v svojega partnerja, temu zvest do konca življenja.

Raziskovalci so sodelujoče spraševali tudi o "pogojih" za idealnega partnerja, pri čemer so ugotovili, da večine vprašanih ne moti, če ima (ali bi imel) njihov partner slabšo izobrazbo, bil manj privlačen ali zaslužil manj kot oni.

V raziskavi centra je sodelovalo 2500 ljudi. Šlo je za tretjo v seriji javnomnenjskih poizvedb, katerih namen je ugotoviti, kako se družbeno ozračje v Španiji spreminja po pandemiji.

Dotaknili so se tudi siceršnjega zadovoljstva Špancev z življenjem. Dobrih 41 odstotkov vprašanih jih je dejalo, da je njihovo družinsko življenje odlično (ocena 10 od 10), medtem ko jih je precej manj popolnoma zadovoljnih z odnosi s prijatelji (31 odstotkov je tovrstne odnose ocenilo z 10) ali s partnerskim odnosom (37 odstotkov je podelilo oceno 10), kar je, kot Euronews še povzema izsledke raziskave, nekoliko manj kot v prejšnjih dveh merjenjih.