Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Zdravnika moški obiskujejo veliko manj redno od žensk, slabše se udeležujejo tudi različnih preventivnih programov.

Kapetan Nogometnega kluba Maribor Martin Milec se je najprej podučil, kako pravilno pregledati svoja moda, šele nato je kot ambasador movembra ozaveščal mimoidoče. "Mislim, da bi se vsak pri sebi moral truditi za to, se malo bolj izobraževati, saj vemo, da je marsikatera bolezen zahrbtna. Če jo lahko tudi sami nekako odkrijemo, si prej pomagamo, zakaj pa ne."

Ob tem priznava, da tudi sam veliko bolj skrbi za preprečevanje športnih poškodb. "Tudi mi moramo še marsikaj postoriti v povezavi z zdravjem. Res si želim, da bi vsak prišel do te stojnice, da stopimo skupaj," je vse k udeležbi pozval Milec.

Po le nekaj minutah so se opogumili tudi mladi in pristopili k stojnici.

Pogovor o tej bolezni ne sme biti tabu, pravi tudi medicinska sestra Selma Prejac: "Je malo prisotnega ne samo tega sramu, ampak mogoče tudi zadržka samega pred nekimi takšnimi stvarmi, joj, in pa še tega mišljenja mladostniškega, saj jaz pa sem še mlad, meni pa se to ne more zgoditi, nakar jih poučimo, da je rak na modih na primer rak mladih moških."

Če ga odkrijejo dovolj zgodaj, je uspešnost zdravljenja skoraj 100-odstotna, žal pa je v zgodnji fazi odkritih le malo primerov.

Nogometaši Maribora pomagali ozaveščati moške o raku na modih