Nova županja Satoko Kišimoto. Foto: Facebook/Satoko Kišimoto
Nova županja Satoko Kišimoto. Foto: Facebook/Satoko Kišimoto

47-letna Satoko Kišimoto že več kot desetletje z možem in otroci živi v belgijskem mestu Leuven, zdaj pa so jo prebivalci okraja Suginami v japonski prestolnici izvolili za svojo županjo, piše Guardian.

Spoznali so jo, ker je med pandemijo covida-19 sodelovala v mnogih spletnih razpravah, ki so jih organizirali na Japonskem. Sicer dela kot projektna koordinatorka za neko neprofitno organizacijo v Amsterdamu, med predvolilno kampanjo pa je vseeno večkrat obiskala tudi svoj okraj.

Kljub temu je njena volilna zmaga za vse veliko presenečenje. Njen mož Olivier Hoedeman je dejal, da ne načrtujejo selitve na Japonsko, dokler najmlajši otrok ne bo končal srednje šole, tehtajo pa tudi možnost, da bi se sama začasno preselila na vzhod, družina pa bi ji sledila pozneje.

Politika je njena strast

"Satoko že dolgo zanima politika, ker je zaposlena v Transnacionalnem institutu, ki ima sedež v Amsterdamu, o tej temi tudi veliko ve. Ker je zaradi svojih govorov na Japonskem postala zelo poznana, so jo prosili, naj se poda v bitko za županjo Suginamija," je pojasnil.

Na Japonskem je sicer živela prvih 25 let svojega življenja, nato se je preselila na Nizozemsko, zdaj pa z družino živi v Leuvenu. "Na volitvah je premagala konservativnega kandidata, njena rdeča nit je zagovarjanje večjega sodelovanja državljanov in manj privatizacije. Očitno ima veliko somišljenikov," je še dodal njen mož.