James Franco v vlogi Ralstona. Za 32-letnega igralca bi vloga lahko pomenila celo nominacijo za oskarja, če lahko sodimo po odzivih. Foto: IMDB
James Franco v vlogi Ralstona. Za 32-letnega igralca bi vloga lahko pomenila celo nominacijo za oskarja, če lahko sodimo po odzivih. Foto: IMDB
Danny Boyle med snemanjem filma 127 ur v kanjonih južnega Utaha. Foto: IMDB
Aron Ralston je o svoji travmatični prigodi napisal knjigo Between A Rock and A Hard Place.

A s svojim zadnjim filmom, 127 ur, je Danny Boyle mogoče poskrbel za ultimativni "roke čez oči" trenutek. Po poročilih očividcev naj bi namreč na projekciji filma na filmskem festivalu v Torontu trije ljudje omedleli, eden pa je dobil napad.
In s čim je lahko režiser kultnega (a za nežne duše povsem neprimernega) Trainspottinga prekosil samega sebe? Film 127 ur je posnet po resnični zgodbi Arona Ralstona, ameriškega pustolovca in pohodnika, ki je bil pet dni ujet pod skalo v izoliranem kanjonu v Utahu.
Takrat 28-letni Ralston ni imel niti prenosnega telefona (ki tako ali tako ne bi imel signala v nenaseljeni puščavi jugozahodnega Utaha) niti upanja, da bi kdo vedel, kje je, oz. bi ga celo pogrešil. Zato mu je po dnevih čakanja preostalo le eno: da bi se rešil, si je moral lastnoročno amputirati ujeto roko.

"Najbolj realističen prizor"
Boylov film prikazuje dogodek zelo (zelo!) nazorno. John H. Foote s spletne strani thewrap.com, ki se je projekcije udeležil, je tako zapisal: "Nekaj posameznikov je dogajanje na velikem platnu na nedeljski premieri tako močno prevzelo, da preprosto niso mogli zdržati. Nihče v kinu noče komentirati napada, a lahko ste prepričani, da so prizori plezalca Ralstona, ki si odseka lastno roko, da bi se osvobodil, med najbolj realističnimi in najbolj nazornimi, kar smo jih kdaj videli na filmu, in nikakor niso primerni za rahločutne."
Foote še poroča, da so bili na ponedeljkovi projekciji ob omenjenih prizorih spet priča številnim nenadnim tekom k vratom, kar nekaj gledalcev pa ni preneslo pogleda na platno. "Jasno se je videlo, da so ljudje v šoku, da se borijo, da bi ostali na svojih sedežih, da se trudijo premagati moč prizorov pred njimi."
Pokovka med prizorom rezanja
Danes 34-letni Ralston, ki ga v filmu igra James Franco, je po poročanju Guradiana novinarjem v Torontu povedal, da je še sam težko gledal film med prizorom amputacije. "Izkušnja izjemno srhljivega rezanja lastne roke je bila ... no, nisem mogel verjeti, da to gledamo. Ko sem bil v tistem položaju, sem bil ekstatičen, da sem lahko pobegnil. Včeraj pa sem sedel v kinu in grizljal pokovko."
Pustolovec je svojo mučno prigodo doživel in preživel leta 2003, čeprav se je moral najprej spustiti po 18 metrov visoki steni, nato pa prehoditi 12 kilometrov do svojega avtomobila, da je lahko poklical reševalce.
Svojo zgodbo je opisal v knjigi Between a Rock and a Hard Place, po kateri je Boyle, dobitnik oskarja za film Revni milijonar (2008), posnel film.