Levičarjem se bo po zaslugi novih spodnjic vsak obisk na stranišču skrajšal za tri sekunde. Foto: EPA
Levičarjem se bo po zaslugi novih spodnjic vsak obisk na stranišču skrajšal za tri sekunde. Foto: EPA

Glavna sprememba v podobi "levičarskih" spodnjic je razporek, ki ni več tradicionalno navpičen, ampak vodoraven. S tem so pri podjetju Hom prekinili 75-letno tradicijo, ki je narekovala, da imajo moške spodnjice navpičen razporek - stvar, ki naj bi bila precej bolj na roko pisana desničarjem, levičarjem pa povzročala kar nekaj težav in jih postavljala v slabši položaj. "Naredili smo odločilni korak za enakost moških, ki so spretnejši z levico," je izjavil oblikovalec Rob Faucherand.

V Veliki Britaniji je med vsemi predstavniki moškega spola okoli deset odstotkov levičarjev, navpični razporek pa je od leta 1935, ko se je prvič pojavil, še danes uveljavljeni kroj spodnjic, namenjen desničarjem. "Desničarji so lažje odprli razporek, levičarji pa so bili zato velikokrat v zadregi predvsem na javnih straniščih, saj so morali globlje seči v svoje hlače, da so 'osvobodili' svojega 'korenjaka."

Tri sekunde krajši postanek
Oblikovalci so prepričani, da bodo z novim modelom tudi levičarji "šli na stran" tako hitro in preprosto kot njihovi "desničarski" kolegi. Pri vsakem obisku stranišča naj bi prihranili - tri sekunde. "Nadomestitev navpičnega z vodoravnim razporokom se morda sliši kot majhen korak, v resnici pa gre za pomemben modni preboj, na katerega so mnogi čakali," je dodal Faucherand.