Grozdje se mora stisniti pri zelo nizkih temperaturah. Foto: Andrej Matič
Grozdje se mora stisniti pri zelo nizkih temperaturah. Foto: Andrej Matič
Ledena Trgatev, Renata Zajc
Za ledeno trgatev se je treba dobro opremiti - tudi z rokavicami, kapami in šali. Foto: Andrej Matič

V nedeljo so tako trgali v Jeruzalemu in na Dolenjskem. 60 zaposlenih v družbah P & F Jeruzalem Ormož in P & F Jeruzalem Ljutomer so s 1.700 trsov sorte laški rizling ročno obrali dobrih 700 kilogramov zmrznjenega grozdja in nato iz njega stisnili 130 litrov ledenega mošta. Trgatev je potekala v zgodnjih jutranjih urah pri optimalni temperaturi minus 18 stopinj, so sporočili iz kleti.

Prva kapljica pritekla šele po eni uri
"Obrano grozdje je bilo v zelo dobrem stanju in temu primeren je bil tudi izplen pri stiskanju. Iz zmrznjenih jagod pri stiskanju dobimo izjemno sladek in viskozen mošt. Zaradi izredno nizkih temperatur je tako prva kapljica mošta pritekla šele po eni uri pri zelo visokem tlaku," je ob tem povedal enolog Mitja Herga.

Na Dolenjskem upajo na 20-30 litrov žlahtne kapljice
Ledeno trgatev so pretekli konec tedna pripravili tudi na Dolenjskem - na posesti Knežija pri gradu Hmeljnik pri Novem mestu so pri -21 stopinjah trgali prijatelji vinske kleti Zajc, nekdanja in trenutna cvičkova princesa in številni drugi poznavalci. Na 508 trsih laškega rizlinga so nabrali 278 kilogramov grozdja in v kleti Zajc upajo na 20-30 litrov cenjenega vina.

Količina ledenega vina je zaradi vremenskih razmer praviloma majhna, a zato še toliko bolj cenjena. Vina so praviloma zelo sladka, polna in zaokrožena, svoj vrhunec pa dosežejo šele po nekaj letih zorenja.