Lepotna tekmovanja so v zadnjih letih izgubila mnogo zanimanja javnosti, prvič po letu 1962 se bo tudi zgodilo, da izbora za mis Universe ne bo prenašala nobena velika ameriška televizijska hiša, ogledati si bo mogoče le spletni prenos. Licenco za izbor je lani sicer kupila tajska skupina JKN Global Group.

Izbor bo potekal, kot smo bili navajeni v preteklih letih – kandidatke se bodo predstavile v več izhodih, tudi v kopalkah in večernih oblekah, peščica izbranih pa bo morala nato odgovarjati tudi na vprašanja strokovne komisije. Izbor bosta povezovali Jeannie Mai in mis Universe 2012 Olivia Culpo, zmagovalki pa bo krono in lento najlepše "v vesolju" predala Indijka Harnaaz Sandhu, ki je slavila na zadnji izvedbi tekmovanja, ki je decembra leta 2021 potekalo v Eilatu v Izraelu. Postala je prva Indijka po 21 letih s tem nazivom.

Tokrat brez slovenske predstavnice

84 tekmovalk – Slovenija nima svoje predstavnice – se je že predstavilo v nacionalnih kostumih, ki so bili prava paša za oči, saj so ponudili izjemno veliko barv, perja, bleščic in nenavadnih dodatkov, s katerimi so skušale predstavnice vzbuditi pozornost in obenem dobro predstaviti svojo državo. Med najbolj izstopajočimi je bila mis Argentine, ki je na oder stopila v obleki, ki so jo navdihnili znameniti slapovi Iguazú, eno izmed sedmih čudes sveta. Mis Armenije Kristina Ayanian se je pojavila s tablo z napisom "Armenija si prizadeva za pravico do življenja", s čimer je želela spomniti na armenski genocid.

Predstavnica Bahamov je spominjala na ognjemet, mis Belizeja pa je opozorila na nujnost varovanja deževnega gozda, posebej tistega, v katerem je edini rezervat za jaguarje na svetu. Na varovanje narave je opozorila tudi Brazilka, ki je očarala s sinjemodro obleko, ki jo je navdihnil brazilski ocean, saj je imela nad glavo okras v obliki školjke.

Mis Kajmanskih otokov se je s kostumom poklonila modremu legvanu, ki živi v njeni državi, a je na robu izumrtja, Čilenka je bila svetla kot sonce, obleka Kostaričanke pa je spominjala na podobo kolibrija. Predstavnici Salvadorja in Malte sta z obleko spomnili na nacionalni denarni valuti, Italijanka je opozorila na beneški festival, Francozinja pa je bila oblečena v trobojnico.

Veliko pozornosti sta vzbudili tudi Nemka Soraya Kohlman, ki je bila oblečena povsem v črno, v rokah pa je držala belo plišasto mačko, s čimer je poosebljala nezgrešljivi videz pokojnega modnega oblikovalca Karla Lagerfelda, in Ukrajinka Viktorija Apanasenko, katere kostum je navdihnil nadangel Mihael, ki premaga vse zlo. Zabavna je bila tudi Nizozemka Ona Moody, ki je nosila krilce s podobo vaflja.

Predstavitev nekaterih nacionalnih kostumov si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.