Strah vzbujajoči El Capitan, eden od večjih izzivov za ameriške plezalce. Foto: AP
Strah vzbujajoči El Capitan, eden od večjih izzivov za ameriške plezalce. Foto: AP

V navezi z njim je plezal njegov oče Joe in ga spodbujal, odkar sta se ta teden lotila podviga.

Sam Baker, ki nosi primerni vzdevek "Adventure" ("Pustolovščina"), je vrh dosegel v petek zvečer.

“Kakšen izjemen teden! Tako ponosen sem nate, Sam,” je zapisal Joe Baker na Facebooku. “Kot najmlajši se je povzpel z vrvjo na El Capitan!”

Dvojec je plezal na skalo od torka v štiričlanski navezi, pri čemer ena oseba spleza pred drugimi in namesti vrvi, da lahko sledijo še drugi v skupini.

Joe je bil prepričan, da bo njegov sin na neki točki štiridnevnega vzpona začel jokati, "ker je tako težko".

"Čustveno je, ampak se je tako dobro držal in vse prestal," je dejal.

Pred zadnjim vzponom sta oče in sin za CNN povedala, da bosta na poti navzgor razobesila transparent z napisom “Rad te imam, mami, skoraj tam”.

Alpinizem je že dolgo del športnih dejavnosti družine Baker.

"Sam je bil v navezi, še preden je shodil," je povedal njegov oče in dodal, da je tudi njegova žena zaljubljena v ta šport.

Samova mama Ann pravi, da z možem podpirata Samove pustolovščine. “Videti je res srečen in dobre volje, ko je v skali,” je povedala.

Potem ko sta prespala v spalni vreči, se bosta Joe in Sam danes podala na 12-kilometrski pohod navzdol, po drugi strani El Capitana. “Še več dni bova evforična,” je dodal Joe.

Sam se je na vzpon na El Capitan, ikonično kalifornijsko skalo, pripravljal 18 mesecev.

Oče in sin sta pred tem splezala na skalo Moonlight Buttress v narodnem parku Zion v Utahu, kar je Bakerja starejšega prepričalo, da je Sam pripravljen na El Capitan. “Tam se je odlično odrezal in nama res pokazal, da je sposoben zdržati vse pritiske," je dejal.

Nekateri so ogorčeni

Kljub Samovemu dosežku pa je bil ta deležen tudi kar nekaj kritik, ki izražajo ogorčenje, da sta mu starša dovolila tako nevaren podvig na lokaciji, kjer se vsako leto zgodi več kot sto nesreč.

A Joe Baker poudarja, da sta za podvig trenirala vsak dan in da dečka preprosto usposablja za vrhunskega plezalca. "Ne povzpneš se na El Capitan, razen če si strokovnjak za ta šport. Kar razvijava, je mladenič, ki je strokovnjak v tem športu. Resnično lahko stori vse, kar lahko storijo veliki plezalci," je povedal za oddajo Good Morning America.

Joe je tudi dejal, da ni bilo "enega trenutka", ko Sam ne bi bil pripet, niti ko je, spi ali opravlja potrebo.