V Palestinski plavalni akademiji se šolajo tako otroci kot odrasli. Foto: Reuters
V Palestinski plavalni akademiji se šolajo tako otroci kot odrasli. Foto: Reuters

"Rekel sem si, da moram to življenjsko preizkušnjo spremeniti v blagoslov. Amputacija noge me je motivirala, da postanem aktiven član družbe," je Maždi El Tatar za Reuters povedal ob lokalnem bazenu v Gazi, okupiranem palestinskem območju, kjer več kot polovica prebivalstva po podatkih Svetovne banke živi v revščini.

Maždi El Tatar je opravil izpit za plavalnega trenerja in ustanovil Palestinsko plavalno akademijo, v kateri uči tako otroke kot odrasle. "Razvil sem svoje sposobnosti in to mi je omogočilo, da sem ustanovil plavalno šolo," je še povedal 42-letnik, ki je postal vzor in navdih za številne mlade plavalce.

Starši otrok so pogosto v dvomih, ko vidijo trenerja plavanja brez noge. Foto: Reuters
Starši otrok so pogosto v dvomih, ko vidijo trenerja plavanja brez noge. Foto: Reuters

Palestinski sklad za pomoč otrokom (PCRF) s sedežem v ZDA je letos organiziral poletni tabor za otroke invalide iz Gaze. Obiskalo ga je 120 otrok. "Naš cilj je združiti otroke, jih pripeljati sem in jim pokazati, da so zmožni narediti vse," je dejala predstavnica PCRF-a Dunia Saed.

1600 prebivalcev Gaze brez okončin

Mednarodni odbor Rdečega križa navaja, da je med dvema milijonoma prebivalcev Gaze najmanj 1600 ljudi brez katere od okončin. Med njimi po navedbah dobrodelne družbe Assalama 532 prebivalcev okončine izgubilo zaradi spopadov med Izraelci in Palestinci.

Plavanje in igre v vodi so priljubljena oblika rekreacije in zabave na okupiranem območju, kjer nimajo parkov, gorovja ali dolin, imajo pa dostop do morja. Letos bodo 26. avgusta v Gazi organizirali tudi plavalni karneval, ki se mu bodo pridružili v več državah po svetu.