Plesalke v Moulin Rougeu so znane po kričečih kostumih in zapeljivih plesnih gibih. Foto: EPA
Plesalke v Moulin Rougeu so znane po kričečih kostumih in zapeljivih plesnih gibih. Foto: EPA

Klub je dolgo časa zagovarjal uporabo kač v majhnem bazenu. Dejali so, da bodo te živali za predstavo uporabljali do leta 2024, ko naj bi po lastnih napovedih v vseh predstavah nehali uporabljati žive živali.

A pritisk protestnikov in aktivistov za pravice živali je bil prevelik. Skupine so se namreč odločile za proteste pred klubom in spletne peticije, nato pa je še pariška mestna uprava opozorila na uporabo kopenskih kač v vodnih predstavah. Vodstvo kluba je tako popustilo in v torek podalo izjavo, v kateri so objavili odločitev o takojšnji opustitvi uporabe kač v svojih predstavah.

Pariški uradniki in aktivisti so opozarjali, da je potopitev kopenskih kač v veliki rezervoar vode zelo kruta. Dve vrsti, ki sta bili uporabljeni v predstavah, mrežasti in indijski piton iz jugovzhodne Azije, sta namreč zaščiteni in živita na kopnem. Čeprav so obe vrsti kač v naravnem okolju sicer videti plavati, pa so zagovorniki pravic živali dejali, da so med predstavo v Moulin Rougeu videli kače, ki so poskušale obdržati glavo nad vodo. Prav tako so povedali, da so kačam s trakom zavezali usta, da ne bi ugriznile, z drugim trakom pa so jim preprečili iztrebljanje v akvariju, poroča Guardian.

Moulin Rouge z znamenito rdečo vetrnico na strehi deluje že več kot 130 let. Foto: EPA
Moulin Rouge z znamenito rdečo vetrnico na strehi deluje že več kot 130 let. Foto: EPA

Amandine Sanvisens iz pariške skupine za zaščito živali Animaux Zoopolis je odločitev pariškega kluba označila za "zgodovinsko potezo, ki gre v pravo smer, da se odpravi ujetništvo živali v Franciji". Dodala je, da je bilo za kače vse skupaj "zelo stresno", tudi zato, ker so jih na prizorišče vsak dan prepeljali v majhnih kovinskih škatlah, kar je trajalo uro in pol.

Vodstvo Moulin Rougea je sicer ves čas zatrjevalo, da nikoli niso slabo ravnali z živalmi.

Moulin Rouge je bil ustanovljen leta 1889. Velja za najslavnejši francoski kabaretni klub, ki slovi po svojih plesalkah kankana in razkošnih, a razkrivajočih kostumih. V dveh predstavah vsak večer nastopil okoli 60 ljudi iz 14 držav. Predstave si vsako leto ogleda okoli 600.000 gledalcev, med njimi so v zadnjem času predvsem turistične skupine.