Mumijo so našli v hladilni torbi dostavljavca. Foto: Reuters
Mumijo so našli v hladilni torbi dostavljavca. Foto: Reuters

Možje v modrem so ga prosili za pojasnilo, zakaj ima med delovnim časom s seboj mumijo. Pojasnil jim je, da je "Juanita", kot je poimenoval mumijo, njegova "duhovna spremljevalka" in da si z njo deli tudi sobo, poroča BBC.

Zgornji del mumije je spravil v hladilno torbo, da bi jo lahko pokazal svojim prijateljem, je še dodal, sicer pa je mesto zanjo našel v škatli, ki stoji tik ob televizorju v dnevni sobi. Mumijo mu je zapustil oče, kako je prišla v očetove roke, pa ni pojasnil.

Strokovnjaki so presodili, da so človeški ostanki stari od 600 do 800 let, in dodali, da gre verjetno za telo moškega, in ne ženske, kot je predvideval dostavljavec. V času smrti je bil moški star več kot 45 let, visok pa je bil le 151 centimetrov.

Truplo je bilo zavito v povoje in nameščeno v položaj fetusa. Policisti so odkritje zasegli in ga predali ministrstvu za kulturo, moškega pa so prijeli, zagovarjati se bo verjetno moral zaradi uničevanja perujske kulturne dediščine.

Mumificiranje je bilo v kulturah, ki so na območju Peruja živele pred prihodom španskih osvajalcev, pogosto. Nekatere mumije so zažgali, druge pa shranili in jih uporabili ob različnih festivalih, še dodaja BBC.