Že desetletja je bila majhna počrnela mumija skrivnostni artefakt v japonskem templju. Pred raziskavo so ugibali, da bi lahko bila mumija opica, zlepljena skupaj z delom ribe. Z uporabo CT-skenerja so raziskovalci izvedeli, kaj je bilo dolgo neznano oz. prikrito.

Bitje, ki je po pisanju publikacije Vice videti kot hibrid opice in morske deklice, hranijo v templju Enjuin na jugu Japonske, zgrajenem leta 838. "Ima dlake na glavi, zobeh in petih prstih na vsaki roki, ki srhljivo objemajo njegov obraz, kot bi bila sredi krika. Na hrbtu ima luske," so zapisali. Nihče ni vedel, kaj je pod ovoji ali kako je prišla v tempelj Enjuin.

"Na podlagi naše analize in zgodovine ustvarjanja mumij na Japonskem lahko le sklepamo, da je mumijo morske deklice verjetno ustvaril človek," je za Vice povedal Takafumi Kato, paleontolog, ki je sodeloval pri tem projektu na Univerzi za znanost in umetnost Kurashiki.

S pomočjo CT-skenerja so Kato in drugi raziskovalci ugotovili, da je bila mumija dejansko izdelana iz papirja, blaga in bombaža. Rentgenske slike so pokazale, da nima večjih skeletnih kosti, kot so hrbtenica, kost glave in rebra. Spodnji del telesa pa je imel ribje kosti, verjetno iz repne ali hrbtne plavuti. Roke, ramena, vrat in lica so pokriti s kožo ribe napihovalke, poroča Vice.

Znanstveniki pravijo, da je bila verjetno narejena v poznem 19. stoletju. Izdelava naj bi bila povezana z merfolkom, ki na Japonskem izvira iz osmega stoletja in je bil prvič omenjen v delu Nihon Shoki (Kronika Japonske). Knjiga opisuje dogodke, ki naj bi se zgodili okoli leta 619 našega štetja, ko je ribič v reki ujel bitje, ki ni bilo niti riba niti človek.

Verjeli so, da bodo sveta bitja prinesla srečo
Poleg tiste v templju Enjuin so po vsej Japonski našli še ducat drugih mumij "morske deklice", vendar je bila tista v prefekturi Okajama prva, ki so jo natančno preiskali. Ljudje izdelujejo takšne artefakte že od obdobja Edo (1603–1868), v katerem so divjale bolezni, kot so črne koze in ošpice. Verjeli so, da bodo sveta bitja prinesla srečo.

Kozen Kuida iz templja je povedal, da bo ugotovitvam navkljub še naprej živela kot poseben lik tisočletja njihove ustanove.

"Japonske morske deklice imajo legendo o nesmrtnosti," pa je za The Sun povedal Hiroshi Kinoshita iz Folklornega društva Okayama. "Izročilo pravi: če boste jedli meso morske deklice, ne boste nikoli umrli."