Pozdravili so leto 2023. Foto: EPA
Pozdravili so leto 2023. Foto: EPA

Na vrhu hriba v perujski prestolnici Lima skupina šamanov in zdravilcev, odetih v tradicionalna andska oblačila, pozdravila prihajajoče leto 2023. Očiščevalni obred, ki poteka vsako leto konec decembra, je vključeval tudi rože, meče, keramične vrče, kadila, živo kačo ter fotografiji ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Tudi živa kača je bila del obreda. Foto: EPA
Tudi živa kača je bila del obreda. Foto: EPA

"Vse to se bo umirilo. Prišla bosta mir in spokojnost," je dejal šaman Cleofe Sedano o njihovem videnju in napovedal, da bo mirovna pogodba podpisana do avgusta. Vojna v Ukrajini sicer traja že deset mesecev, za seboj je pustila več deset tisoč mrtvih. Ukrajinski predsednik odločno spodbuja mirovni načrt z 10 točkami.

S pomočjo rož, listov koke in lobanj so za prihodnje leto napovedali tudi naravne katastrofe. "Naslednje leto bo potres, vendar ne v glavnem mestu Peruja, ampak večinoma v tujini," je prerokoval šaman Walter Alarcon in dodal, da bi to lahko doletelo Združene države Amerike. "Veliko tragedije bo, predvsem podnebne," je še povzel.