Kevin se v Megini drižbi počuti povsem varnega. Foto:
Kevin se v Megini drižbi počuti povsem varnega. Foto:
Bel lev
Bele leve načrtno vzrejajo predvsem za živalske vrtove in safariparke po celem svetu. Njihova domovina je sicer Južna Afrika. Foto: EPA

34-letni zoolog in ljubitelj živali Kevin Richardson se je v nasprotju z Ellisom odločil, da bo svoje življenje posvetil proučevanju levov. Z metodo neposrednega opazovanja se je s svojimi ljubljenci zelo povezal - z njimi se igra, spi in celo plava v bližnji reki.

S svojo levinjo po imenu Meg se tako večkrat odpravi na osvežujoče kopanje v Crocodile River, ki leži južno od gorovja Magaliesburg v Južni Afriki. "Na plavanje se odpravim le zaradi Meg. Ko greva proti reki, se obnaša kot kakšen navdušen pes. Ljudje so vedno presenečeni, da me Meg ne "razstavi" na košče," pravi Kevin. "Moji levi živijo zelo različno. Nekateri gredo plavat, drugi se sprehajajo, spet tretji se uležejo pod kakšno drevo v parku."

Zelo ogroženi beli levi
Sedemletna levinja Meg, ki tehta celih 185 kilogramov, živi s svojo setro Amy v t. i. "Kraljestvu belega leva" blizu Johannesburga. Gre za rezervat v velikosti 650 kvadratnih kilometrov, kjer poleg levov živijo še hijene in leopardi. Organizacija pod istim imenom sicer financira proučevanja plenilcev v Bocvani in skrbi za ozaveščenje ljudi o belem levu, ki velja za zelo ogroženega. Richardson želi s svojim delom, o katerem je bilo posnetih že več dokumentarcev, čim več pripomoči k obstoju populacije.

Bele barve so zaradi posebnega gena
Beli lev je izjemno redka žival in je v praksi mutirani navadni lev (ne gre za leva albina). V naravi ga je praktično nemogoče najti, večina pa jih živi v živalskih vrtovih in rezervatih, kjer so jih načrtno vzredili. Levi imajo svojo belo barvo zaradi posebnega gena, ki se na potomce prenese le, če ga imata tako samec kot samica. Barva pa ni vedno povsem bela - včasih se lahko lev rodi v bolj rumeni, včasih pa celo v rdeči barvi. Beli levi so slabše prilagojeni okolju, saj so zaradi svetle barve zelo opazni, kar jim otežuje lov.

Po zadnjem štetju leta 2004 živi na svetu okrog 30 belih levov.

J. R.