Anjana je pet mesecev skrbela za mladiča Mitro in Šivo, zdaj pa jih bodo ločili. Foto: mirror.co.uk
Anjana je pet mesecev skrbela za mladiča Mitro in Šivo, zdaj pa jih bodo ločili. Foto: mirror.co.uk
Golob in makako
Osamljeni makako si je najboljšega prijatelja našel kar v golobu. Foto: mirror.uk.co

Mlada bengalska tigrčka po imenu Mitra in Šiva, ki sta v orkanu Hannah izgubila mater, sta v zavetišču TIGERS (The Institute of Greatly Endangered and Rare Species - Inštitut za zelo ogrožene in redke vrste) v Myrtle Beachu hitro dobila nadomestno mater - to je postala šimpanzovka po imenu Anjana, ki je za mladiča pokazala zelo veliko zanimanja.

Tigra bodo premestili
Po petih mesecih sobivanja se zdaj njihovo prijateljstvo končuje. Tigra sta namreč postala prevelika in prenevarna za Anjano, hkrati pa sta že dovolj stara, da ju lahko pošljejo v kakšen severnoameriški živalski vrt.

V ujetništvu je marsikaj drugače
Prijateljstva med različnimi vrstami živali se sklepajo predvsem v ujetništvu. Med zanimivejšimi primeri lahko omenimo tudi zapuščeno opico iz vrst makakov, ki si je v živalski bolnišnici v pokrajini Goangdong na Kitajskem našel prijatelja v belem golobu.

Prijateljstvo med orangutanoma in tigroma

V nekem zavetišču na indonezijskem otoku Java se je spletlo nenavadno prijateljstvo med dvema vrstama mladičev, izmed katerih sta dva sumatranska tigra, dva pa orangutana. Oba para sta materi takoj po rojstvu zapustili, vse od takrat pa so postali nerazdružljivi. Obe vrsti veljata za ogroženi, v naravi pa sta živali naravna sovražnika. Kot je znano, se sumatranski tiger včasih loti tudi mladiča orangutanov.

J. R.