Zakonca Chand sta bila poročena več kot 90 let. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Zakonca Chand sta bila poročena več kot 90 let. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Zakonca Chand sta tako do minulega petka, ko je Karam umrl naravne smrti v bolnišnici v Bradfordu (Anglija), veljala za najdlje poročena še živeča zakonca na svetu - večno zvestobo sta si namreč obljubila 11. decembra 1925, torej pred skoraj 91 leti.

V Guinnessovi knjigi rekordov sta sicer kot nosilca rekorda najdaljšega zakona vpisana Američana Herbert in Zelmyra Fisher, ki sta bila poročena 86 let in 290 dni - do njegove smrti, 27. februarja 2011. Zakoncev Chand do konca njunega zakona namreč niso mogli vpisati med rekorderje.

Po pisanju britanskih (lahkotnih) medijev se je Chand rodil leta 1905 v Indiji v kmečki družini. Pri svojih 20 letih je nato na (dogovorjeni) sikhovski poroki večno zvestobo obljubil takrat komaj 13-letni Kartari in jo ljubil še naslednjih 90 let. Vmes sta se preselila v Združeno kraljestvo, kjer sta vzgojila osem otrok in pomagala pri vzgoji 27 vnukov.

V pogovoru za BBC je njegov sin Tom pojasnil, da se ne spomni, da bi se njegovi starši kdaj prepirali, in da sta vse življenje v ospredje postavljala družino. Tudi zato je mama, je še dejal Tom, "kar pretresena" zaradi moževe smrti, sam pa se zaveda, da je bila očetova smrt žal neizogibna: "To je pač ena tistih stvari, ki jih nihče ne more preprečiti, vsi morajo nekoč oditi."