Eden bolj zaželenih bankovcev je kanadski dvajsetak z osemletno princeso Elizabeto. Foto: Reuters
Eden bolj zaželenih bankovcev je kanadski dvajsetak z osemletno princeso Elizabeto. Foto: Reuters

Preprodajalci kovancev poročajo, da je povpraševanje po redkih primerkih, kot sta bankovec za 20 kanadskih dolarjev izpred druge svetovne vojne z Elizabeto kot deklico ali pa kovanec za 50 avstralskih centov za platinast jubilej, izjemno. Povpraševanja prihajajo tako od izkušenih zbirateljev kot tudi od novincev.

Pokojna kraljica, britanska vladarica z najdaljšim stažem, je upodobljena na rekordnih 33 denarnih valutah po vsem svetu. "Povpraševanje se je izstrelilo v nebo," je povedal Peter Hutchison, strokovnjak za stare kovance v londonskem Hattonsu, ki dobiva povpraševanja z vsega sveta. Najbolj zaželeni so kovanci v omejeni izdaji, cene pa strmo naraščajo.

"Mislim, da bodo cene samo še bolj naraščale, glede na to, koliko ljudi je zdaj vstopilo na trg starih kovancev in bankovcev, da bi jih nekako izbrskali," je povedal Hutchinson in ob tem navedel primerke, kot je serija kanadskih dolarjev iz leta 1954, imenovana "Hudičeva glava", kjer daje del kraljičine pričeske iluzijo hudiča.

Avstralski strokovnjak za kovance Joel Kandiah je sporočil, da se je vrednost kovanca za dva dolarja iz leta 2013 ob obletnici kronanja izstrelila na 180 avstralskih dolarjev, lastnik družbe Alliance Coin & Banknote iz Ontaria Sean Isaacs pa se pripravlja na dražbo z nekaterimi redkimi primerki, vključno z bankovcem za 20 kanadskih dolarjev iz leta 1935 s takrat še princeso Elizabeto pri osmih letih.

"To je eden od deset najbolj zaželenih bankovcev 20. stoletja, tako da me zanima, koliko prahu se bo dvignilo okoli teh bankovcev," je povedal. Okvirna vrednost bankovcev, ki jih bo Isaacs dal na dražbo, se giblje od 300 kanadskih dolarjev do "par tisoč", za najredkejše primerke celo vse do 22.000.

Centralne banke Kanade, Avstralije in Nove Zelandije so sporočile, da bodo denar s podobo pokojne kraljice obdržale v obtoku še leta, prav tako bodo letos še kovali kovance z Elizabetino podobo. To bo sčasoma zamenjala podoba novega kralja Karla III., kdaj pa se bo to zgodilo, še ni znano. Običajno prve kovance z novo podobo monarha izdajo 12 mesecev po kronanju.