Raziskava WIN/Gallup End of Year Survey je pokazala, da srečnejši narodi prihajajo iz manj razvitih držav. Afrika je tako s 83 odstotki na vrhu najsrečnejših celin, sledi pa ji Azija s 77 odstotki. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Raziskava WIN/Gallup End of Year Survey je pokazala, da srečnejši narodi prihajajo iz manj razvitih držav. Afrika je tako s 83 odstotki na vrhu najsrečnejših celin, sledi pa ji Azija s 77 odstotki. Foto: freedigitalphotos.net
Med najboljšimi državami za preživljanje jeseni življenja se je znašla Španija. Foto: MMC RTV SLO

Toplo podnebje, dostopne cene za najem ali nakup nepremičnin, nizke cene letalskih vozovnic, javnega prevoza in ostalih storitev, ki jih uporabljajo upokojenci, so po merilih specializiranega portala InternationalLiving.com z 92,7 od možnih stotih točk postavile Ekvador za najboljšo državo za uživanje v pokoju. Osem glavnih meril so poleg južnoameriške države, obkrožene s Kolumbijo in Perujem, dosegle še Panama, Mehika, Malezija in Kostarika.

Najboljša država za odmor v jeseni življenja v Srednji Ameriki je postala Panama, kjer lahko vsak upokojenec dobi posebni vizum in okoli 800 evrov (tisoč ameriških dolarjev) pokojnine. Prav tako pa mu ta vizum omogoča popust pri zdravstveni oskrbi, zabavi, letalskem prevozu in oskrbi z elektriko.

Najboljša država za upokojence v Aziji je Malezija, ki je dobila največ točk na račun nizkih stroškov. Jed s steklenico vina lahko namreč v Maleziji dobite za dobre štiri evre (oz. manj kot pet ameriških dolarjev), medtem ko boste za obisk zdravnika odšteli okoli dvanajst evrov (15 ameriških dolarjev). Prva v Evropi in šesta na skupni lestvici pa je Španija. Njeni aduti so toplo podnebje in nizki življenjski stroški v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Slovenija ni bila vključena v raziskavo.

Najsrečnejše in najnesrečnejše države
Izmed omenjenih držav se je Kolumbija znašla visoko še na enem seznamu, in sicer je po raziskavi WIN/Gallup End of Year pristala na drugem mestu med peterico držav, v katerih so prebivalci najbolj srečni. Na vrhu je pristal Fidži, kjer je 93 odstotkov anketirancev odgovorilo, da so v svoji državi srečni ali pa zelo srečni, tretja je Nigerija, četrta Savdska Arabija, peti so Filipini.

Na dnu seznama si delijo petega izmed najnižjih deležev zadovoljstva - z 41 odstotki - Italija, Romunija in Srbija, pod njimi pa so še Hongkong, Bolgarija, Irak in Grčija s 25 odstotki.