Zimski Panč bo potekal drugič in ponudil enak program v Ljubljani in Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Zimski Panč bo potekal drugič in ponudil enak program v Ljubljani in Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Panč
Smeh je pol zdravja. Zakaj se torej ne bi nasmejali komikom, ki so nastopili na preteklih Pančih? Videoposnetke najdete na zavihku Moj splet. Foto: MMC RTV SLO

2. zimski Panč bo potekal v petek, 28., in v soboto, 29. januarja 2011.

Trije poletni, dva zimska Panča
Pred nami je 2. zimski Panč, sicer pa smo se na Panču lahko smejali že tri leta zapored v avgustu. Zimski Panč ima "rezerviran" (redni) termin ob koncu januarja, poletni pa v sredini avgusta.

Panč (za zdaj) v treh jezikih in dveh mestih
V petek bo nastopilo pet komikov v Ljubljani (Cvetličarna) in pet komikov v Mariboru (Festivalna dvorana). Tisti, ki bodo v petek nastopili v Ljubljani, bodo v soboto nastopili v Mariboru in obratno. Predstave se bodo oba festivalska dneva začele ob 20.30. Program je zasnovan tako, da bo vsak dan nastopilo pet komikov - en iz Anglije, en iz Hrvaške, preostali trije pa iz Slovenije. Voditelja oziroma povezovalca programa bosta stara voditeljska (in stand up) mačka: Boštjan Gorenc - Pižama in Andrej Težak - Tešky. Tudi za njiju velja podobno kot za preostale nastopajoče - v vodenju se bosta preizkusila v Ljubljani in Mariboru. Zimski Panč si torej prizadeva za popolno "enakopravnost" dveh največjih slovenskih mest, in sicer tako glede vsebino kot izvedbe zimskega Panča.

Kaj je to Panč? Kaj je to stand up?
Za vse tiste, ki še vedno malce začudeno pogledate, ko slišite besedo Panč, naj pojasnimo, da je to ime festivala stand up komedije. Panč je sicer poslovenjen angleški izraz za "punch oz. "punch-line". To je zadnji del šale oz. ključni stavek ali beseda, ki pri poslušalcu izzove smeh. Stand up pa je komedija, v kateri nastopa le en igralec ali igralka oz. stand uper. Tovrstni komiki so sami avtorji svojega besedila in izvedbe. Največkrat pripovedujejo prigode iz vsakdanjega življenja s komičnega zornega kota. Prav nobena tematika pri stand upu načeloma ni tabu, zato se lahko smejemo šalam na račun politike, glasbe, športa, kulinarike, zobne ščetke, življenja vodnih kapljic itd.

Z MMC-jem do brezplačnih vstopnic
MMC je v sodelovanju z organizatorji Panča pripravil nagradno igro, v kateri bomo podelili vstopnice za predstave, ki bodo v Mariboru, in sicer dvakrat po eno vstopnico za predstavo v petek, 28. januarja, in dvakrat po eno vstopnico za predstavo v soboto, 29. januarja 2011. Nagrajenci si bodo lahko ogledali predstave v Festivalni dvorani v Mariboru.

Vse, kar je treba storiti, je poslati ime in priimek ter informacijo o tem, na katero predstavo želite (na petkovo ali sobotno). Naslov, kamor morate sporočiti podatke, je Bansijev računalniški naslov bansi@rtvslo.si, saj se bo tudi Bansi udeležil zimskega Panča. Nagrajence bomo obvestili po elektronski pošti, vstopnice pa bodo ob predložitvi osebnega dokumenta lahko prevzeli na blagajni pred vhodom v Festivalno dvorano Maribor. Nagradna igra traja do petka, 28. 1. 2011, do 12. ure. Upoštevali bomo načelo hitrosti - kdor prej pride, prej melje -, zato pohitite.

Še več natančnejših informacij in program 2. zimskega Panča lahko dobite na uradni spletni strani festivala. Prilagamo tudi videoposnetek iz oddaje Spet doma (23. 1. 2011), v kateri je kot gost nastopil eden izmed soorganizatorjev in idejni oče Panča, Tin Vodopivec.

Za še več stand up užitkov kliknite na Moj splet, kjer se lahko nasmejete nastopajočim na preteklih festivalih Panč.