Orka je več kot desetletje samevala v akvariju. Foto: Reuters
Orka je več kot desetletje samevala v akvariju. Foto: Reuters

Oblasti province Ontario so sporočile, da je poginila zadnja orka v kanadskem ujetništvu Kiska, ki je živela v Marinelandu, tematskem parku v bližini Niagarskih slapov. Po ocenah strokovnjakov je bila stara 47 let, od tega je večino življenja preživela v ujetništvu. Iz islandskih vod so jo v Kanado prepeljali leta 1979 skupaj s Keikom, ki je zaslovel v filmu Free Willy. Z njim je skupaj živela v osemdesetih.

Kanadska neprofitna organizacija za zaščito živali Animal Justice je zato znova pozvala oblasti k preiskavi parka Marineland in njihovega ravnanja z živaljo. "Srce se nam para, da Kiska več nikoli ne bo imela priložnosti začutiti svobode, ki si jo je tako zelo zaslužila," je povedala Camille Labchuk, direktorica organizacije Animal Justice.

Dodala je, da organizacija zahteva preiskavo in pravico za pred kratkim poginulo orko. "Apeliramo na odgovorne v provinci, naj javno objavijo informacije obdukcije. Poleg tega zahtevamo tudi preiskavo Marinelanda, ki je v zadnjih letih Kiski očitno povzročil preveč stresa," je še povedala. Organizacija za zaščito živali je Marineland že lani obtožila zanemarjanja orke, še posebej njenih fizičnih in mentalnih težav.