Kralj Karel III. in kraljica soproga Camilla se bosta med slovesnostjo ob kronanju, ki bo potekalo 6. maja, iz Westminstrske opatije v Buckinghamsko palačo vrnila čez parlamentarni trg, Whitehall, okoli Trafalgarskega trga, skozi Admiralski lok in po ulici The Mall. Procesija bo sicer dolga približno četrtino dolžine petkilometrske slavnostne poti ob kronanju pokojne kraljice Elizabete II. leta 1953, ki je potekala po ulicah Piccadilly, Oxford Street in Regent Street. Ta je trajala dve uri in vključevala več deset tisoč udeležencev.

V okviru prve vaje za majsko kronanje britanskega kralja Karla III. je zgodaj davi na tihih in praznih ulicah Londona potekala vojaška parada. Vaja, pri kateri je sodelovalo več sto pripadnikov britanske vojske na konjih, bi se sicer morala začeti v ponedeljek, 17. aprila, ob 22. uri, a je nastala zamuda.

Čeprav tega na vaji ni bilo videti, naj bi se Karel III. in kraljica soproga do Westminstrske opatije pripeljala v državni kočiji za diamantni jubilej, po isti poti pa se bosta vrnila v zlati državni kočiji.

Zaradi zasedenosti je načrtovanje vnaprej nujno

Ob kronanju bo največja vojaška slovesnost na Otoku v zadnjih 70 letih, na kateri bo sodelovalo več kot 6000 pripadnikov in pripadnic britanskih oboroženih sil. Sodelovalo bo tudi skoraj 400 pripadnikov oboroženih sil iz najmanj 35 držav skupnosti Commonwealtha.

Podjetje Transport for London je že opozorilo, da je treba potovanja v Londonu ob koncu tedna, ko bo potekalo kronanje, načrtovati vnaprej. Storitve bodo namreč zelo zasedene, prav tako začasno zaprte nekatere ceste v središču mesta in avtobusne linije pa bodo začasno zaprte ali preusmerjene. Dodatne zapore cest utegnejo povzročiti tudi ulične zabave v nekaterih soseskah.

V okviru tridnevnega slavja bodo poleg tradicionalnih kraljevih sprevodov, povezanih s kronanjem, pripravili tudi koncert zvezdnikov, veliko kosilo po vsej državi in prostovoljne pobude.